Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská literatura 20. století (KSLA / PLXX2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PLXX2 - Ruská literatura 20. století, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přenášek:Vývoj prózy na počátku 20. století - realismus a jeho typyM. Gorkij, M. Šolochov, od realismu k socialistickému realismuExperimentální próza - Bábel, Pilňak, ZamjatinLiterární skupiny v letech 1918 - 1934. Lev Lunc, A. Grin a dalšíA. Platonov - existenciální prózaSatira v próze - Averčenko, Zoščenko, Ilf - Petrof, ErenburgSatirické komedie - Majakovskij, Bulgakov, Erdman, ŠvarcM. BulgakovOBERIU - poezie, próza, drama. Charms, VaginovVelká vlastenecká válka v literatuře - poezie, publicistikaVálečná prózaProgram seminářů:M. Gorkij - povídky, Na dně. L. Andrejev - povídkySocialistický realismus - Ostrovskij: Jak se kalila ocelB. Pilňak - Nahý rok.I. BábelRomatická próza - GrinA. Platonov - charakteristika prózySatira - Zoščenko a další. Bulgakov - Psí srdce, Osudová vejceMajakovskij - Štěnice, Erdman - SebevrahM. Bulgakov - Mistr a MarkétkaOBERIU - básnické textyCharms - Stařena, E. BamRané stádium zobrazování válkyVálečná próza

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je poskytnout obraz o vývoji v bývalém SSSR ve 30. letech, za 2. světové války a v poválečném desetiletí. Na literárních seminářích bude analyzována tvorba nejvýznamnějších autorů daného období. Při práci na semináři studenti využijí znalosti literární teorie i poznatky o ruské literatuře předchozích období.

Požadavky

Na základě programu seminářů sestavit vlastní seznam děl a textů přečtených k ruské literatuře a kultuře 20. století.Průběžně bude hodnocena aktivita na jednotlivých seminářích.Samostatně zpracovaná seminární práce, věnovaná rozboru jednoho zvoleného literárního díla.

Garant

Mgr. Jana Kostincová, Ph.D.