Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie RJ (KSLA / PMO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PMO1 - Morfologie RJ, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1. Předmět a základní pojmy morfologie. Postavení morfologie v systému jazyka. Slovo a jeho tvar, morfém, typy morfémů. Morfonologie.2. Morfematická a slovotvorná analýza. Hlavní slovotvorné způsoby současné ruštiny.3. Slovní druhy. Autosémantické a synsémantické slovní druhy. Kritéria klasifikace.4. Podstatná jména a jejich slovnědruhová charakteristiky. Morfologické kategorie.5. Kategorie rodu podstatných jmen.6. Kategorie čísla podstatných jmen.7. Kategorie pádu podstatných jmen. Tvarotvorná paradigmatika.8. Přízvukové typy substantiv.9. Základní slovotvorná charakteristika podstatných jmen.10. Přídavná jména a jejich slovnědruhová charakteristika. Vnitřní lexikálně sémantická klasifikace. Morfologické kategorie příd. jmen.11. Jmenné tvary přídavných jmen. Tvoření. Akcentologická charakteristika.12.-13. Stupňování příd. jmen a příslovcí.14. Tvoření přídavných jmen.15. Časová reserva.Program seminářů:1. Morfém, typy morfémů: Funkce morfémů. Morfém, morf, alomorf, blízké morfémy.2. Morfematická a slovotvorná anylýza. Písemná práce.3. Slovní druhy. Kritéria, klasifikace slovních druhů. Autosémantické, synsémantické sl. druhy. Přechod slov z jednoho sl. druhu do druhého. Rozbor textu. Písemná práce.4. Kategorie podstatných jmen. Cvičení - pís. překlad.5. Rod podstatných jmen.6. Kategorie čísla. Číslo podstatných jmen.7. Deklinace substantiv rodu mužského a středního.8. Deklinace substantiv rodu ženského. Přízvukové typy.9. Přízvukové typy podstatných jmen rodu mužského a středního.10. Tvoření slov (na materiálu podstatných jmen)11. Přídavná jména. Kategorie. Skloňování přídavných jmen všech typů.12. Tvoření a užití jmenných tvarů přídavných jmen.13. Tvoření a užití 2. a 3. stupně příd. jmen a příslovcí.14. Tvoření slov, morfematická analýza (na materiále adjektiv).15. Shrnující seminář. Zápočet.

Získané způsobilosti

Cílem je zvládnout prakticky i teoreticky morfologický subsystém ruského jazyka a jeho fungování v porovnávacím česko-ruském plánu. Přitom vytvářet ve vědomí posluchačů metodologickou lingvistickou bázi ve smyslu vědeckého světového názoru.Inovace obsahu spočívá v zařazování nových poznatků a pohledů do výuky této disciplíny.

Požadavky

Ke všem tématům jsou zadávány studentům průběžně po celý semestr domácí úkoly. Kontrola je prováděna průběžně na všech seminářích formou kontrolních prací, které trvají asi 10-15 min. Studentům jsou poskytovány konzultace v rozsahu 1-2 hod. týdně. Dobu konání konzultací stanoví učitel po dohodě se studenty. Individuální péči věnuje zaostávajícím studentům při práci na diferencovaně zadávaných dom. cvičeních.Podmínkou pro udělení zápočtu je účast na seminářích, vypracování domácích úkolů (cvičení a konspektů) a úspěšné absolvování kontrolních písemných prací.Podmínkou pro udělení zápočtu při individuálním typu studia je účast na 80% seminářů, zvládnutí veškerého materiálu připraveného pro individuální řízenou přípravu, vypracování všech domácích úkolů (cvičení a konspektů) a úspěšné absolvování všech kontrolních písemných prací.

Garant

Mgr. Petr Kotyza