Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie ruského jazyka (KSLA / PMO3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PMO3 - Morfologie ruského jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1. Klasifikace neproduktivních sloves.2. Klasifikace neproduktivních sloves.3. Izolovaná slovesa.4. Rekce (silná, slabá, variantnost, nevariantní slovesné vazby, prostá, předložková) v porovnání s češtinou. Valence sloves.5. Morfologické kategorie sloves.6. Kategorie osoby, kategorie čísla, rodu, času.7. Kategorie způsobu. Oznamovací způsob.8. Podmiňovací, rozkazovací způsob. Transpozice modů.9. Užití imperativu.10. Kategorie vidu. Tvoření vidových dvojic. Obouvidá, jednovidová slovesa.11. Užívání sloves dokonavého a nedokonavého vidu v porovnání s češtinou. Způsob slovesného vidu.12. Kategorie slovesného rodu. Slovesa přechodná a nepřechodná. Rod činný, trpný, mediální.13. Trpný rod. Trpný rod a kategorie vidu. Opisné a zvratné pasivum.14. Zvratná slovesa.Program seminářů:1. Neproduktivní slovesné třídy. Indikativ: tvary přítomného,2. minulého a budoucího času. Imperativ.3.4. Neproduktivní skupiny sloves. Indikativ.5. Imperativ.6. Izolovaná slovesa. Indikativ. Imperativ.7. Kondicionál. Transpozice modů.8. Imperativ. Vyjadřování prosby, doporučení, rady, příkazu,9. zákazu, varování.10. Tvoření sloves dokonavých, nedokonavých.11. Rozdílné používání sloves dokonavých a nedokonavých v ruštině 12. a češtině v indikativu a imperativu.13. Slovesa pohybu.14. Způsoby slovesného děje.Zápočet.

Získané způsobilosti

1. Prakticky i teoreticky zvládnout další část morfologického subsystému ruského jazyka.2. Zvláště se zaměřit na jeho fungování, sledovat jednotlivé jevy v porovnávacím česko-ruském plánu.3. Zaměřit se na rozvíjení řečových dovedností v ruském jazyce, a to v ústním i písemném projevu za podmínky jazykové správnosti.

Požadavky

Ke všem tématům jsou studentům průběžně zadávány domácí úkoly (konspekty a cvičení ústní i písemná). Kontrola je prováděna na všech seminářích ústně i písemně. Studenti mohou využívat minimálně 2 hod. konzultací v týdnu.Podmínkou pro udělení zápočtu je účast na seminářích, vypracování domácích úkolů (cvičení a konspektů) a vyhovující výsledek všech kontrolních písemných prací.Poznámka:

Garant

Jana Ruferová