Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybr. kap. z rus. moderny a avantgardy (KSLA / PMOA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PMOA1 - Vybr. kap. z rus. moderny a avantgardy, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení pojmu, evropský kontextFilosofické kořeny ruské moderny, estetika symbolismuUmělecké manifesty, časopisecká činnost na konci 19. stoletíA.Benois a Mir iskusstvaRuské divadlo v zahraničí - S. Ďagilev a Ruský balet, F. Šaljapin - divadelní sezóny v PařížiRuský balet - kolektivní divadlo (repertoár, výtvarníci, interpreti)Osobnosti spojené s Ruským baletem (Stravinskij, Gončarová, Nižinskij, zahraniční spolupracovníci - Picasso a další), ukázky nejslavnějších baletů - Petruška, Le NocesRuské divadlo v Rusku - Stanislavskij, jeho režijní školaSkandály, provokace - nástup futurismuFuturistické divadloFuturismus - od vizuálního k literárnímu experimentu (Burljukové, Larionov a další)

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je charakterizovat základní tendence a směry v rámci ruské moderny a avantgardy v evropském kontextu, demonstrovat blízkost a prolínání jednotlivých druhů umění v probíraném období, seznámit studenty s výraznými osobnostmi jednotlivých uměleckých oborů a s celkovou atmosférou tehdejší doby.

Požadavky

Každý student vypracuje semestrální práci na zvolené téma v rozsahu cca 3 - 5 stran. Téma bude stanoveno na základě programu přednášek po dohodě s vyučující. Na závěrečné hodině proběhne diskuse, v níž studenti své práce stručně představí ostatním a vyjádří se k případným připomínkám.

Garant

Mgr. Jana Kostincová, Ph.D.