Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologická cvičení (KSLA / PMOCR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PMOCR - Morfologická cvičení, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podstatná jména. Kategorie rodu v ruštině v porovnání s češtinou. Kategorie čísla v ruštině v porovnání s češtinou.Základní funkce bezpředložkových a předložkových pádů.Akcentologické typy substantivní deklinace.Přídavná jména. Sémantické, syntaktické a stylové faktory při užití složených a jmenných tvarů přídavných jmen.Užití jednotlivých tvarů 2. a 3. stupně přídavných jmen a příslovcí.Číslovky. Užití číslovek s pojmenováními počítaných předmětů.Vyjadřování přibližnosti, podílnosti, násobnosti.Zájmena. Význam a užití zájmenných slov v porovnání s češtinou.Slovesa. Vid. Užití vidu v ruštině v porovnání s češtinou.Význam kategorie vidu pro slovesný způsob.Transpozice modů.Slovesný rod v ruštině v porovnání s češtinou.Přechodníkové vazby v ruštině v porovnání s češtinou.Příčestí. Participiální vazby v ruštině v porovnání s češtinou.Slovesné vazby, zvl. vazby odlišné od češtiny.Východiskem pro práci na každém tématu budou texty různých stylů.

Získané způsobilosti

Cílem seminárních cvičení je upevňování dovedností a návyků v ústním i písemném projevu, především se zaměřením na frekventované a produktivní jevy jakožto příprava ke zkoušce z morfologie.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je účast na seminářích, vypracování všech zadaných úkolů a vyhovující výsledek všech kontrolních písemných prací.