Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická cvičení z RJ 1 (KSLA / PRAC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PRAC1 - Praktická cvičení z RJ 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata, řečové situace a intence:Setkání přátel po časovém odstupu.Užití předložek s lokálem, zvl. в, на.Dotazy a odpovědi, jak kdo vypadá, komu je kdo podobný, jak se obléká. Vyplňování dotazníku.Gramatika: Vazby odlišné od češtiny, např. похож на кого.Užití předložek s genitivem, zvl. для.Skloňování přídavných jmen podle vzoru новый.Časování sloves neproduktivních typ надеть.Číslovky. Datum.Vyjadřování názorů na osobní vlastnosti lidí. Vyjadřování příčiny, zdůvodňování vlastních stanovisek. Vyjadřování vzájemnosti. Vyjadřování nutnosti, možnosti (nemožnosti). Vyjadřování omluvy a politování.Psaní data v dopise.Zpodstatnělá přídavná jména.Zájmena tázací, vztažná (какой, который).Vazby odlišné od češtiny ждать кого что (чего), понимать кого что.Spojky a spojovací výrazy typu потому что, поэтому.Vyjadřování modálních významů typu "je třeba, musí se, musím, mám, (ne)smí se, (ne)smím, je možno".Situace při turistice a cestování. Komunikace o počasí v různých ročních obdobích. Vyjadřování časových údajů (i vzhledem k časovým pásmům).Číslovky. Datum a letopočet. Hodiny. Vyjadřování přibližnosti.Přídavná jména. Skloňování přídavných jmen podle vzoru летний.

Získané způsobilosti

Předmět je určen studentům s nižší vstupní úrovní praktické znalosti ruského jazyka. Výuka je věnována rozvíjení řečových dovedností s cílem vytvořit základ, který usnadní studentům prvních ročníků oborové studium ruského jazyka. Cílem je upevnění návyků v oblasti řečových dovedností na úrovni A2 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky.

Literatura

Amiantova, E.I., Bitěchtina, G.A., Gorbačik, A.L,, Lobanova, H.A., Slěsareva, I.P. Leksika russkogo jazyka: sbornik upražněnij. Moskva, 2006. Littera. Rusko-jazyčná sekce portálu. Jelínek, S.-Hříbková, R.-Žofková, H.-Alexejeva, L. Raduga po-novomu. 1. Plzeň, 2007. Belyntseva, O.-Janek, A. Učebnice současné ruštiny. Brno, 2009.

Požadavky

Zápočet získávají studenti, kteří se pravidelně účastnili výuky, plnili průběžně studijní úkoly a vyhovujícím způsobem napsali kontrolní práce.O zápočet se student může pokusit dvakrát.

Garant

Mgr. Elena Anatolievna Vasilyeva, CSc.

Vyučující

Mgr. Elena Anatolievna Vasilyeva, CSc.