Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická cvičení z RJ II (KSLA / PRCI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PRCI2 - Praktická cvičení z RJ II, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1, Výchozí textyTémata, řečové situace a intence:Vyjadřování zeměpisných a časových údajů. Vyjadřování názorů na ochranu životního prostředí.Gramatika: Číslovky základní (100 - 1000, 1 000 000). Letopočet.Slovesné vazby odlišné od češtiny typu участвовать в чем, принимать участие в чем.Stupňování přídavných jmen. 3. stupeň přídavných jmen typu самый + 1. stupeň.Časování neproduktivních sloves typu давать a sloves odvozených.Skloňování podstatných jmen podle vzoru тетрадь.Rozšiřující texty2, Výchozí textyTémata, řečové situace a intence:Dotazy a odpovědi při objednávání noclehu v hotelu. Komunikace v různých situacích na letišti (na nádraží), při celní a pasové kontrole, při uvítání a odjezdu hosta. Vyjadřování podmínky. Psaní telegramu.Gramatika: Slovesa. Slovesné vazby odlišné od češtiny (typ благодарить кого за что).Časování neproduktivních sloves typu закрыть.Podmiňovací způsob.Modalita. Věty se slovy нужен, нужна, нужно, нужны.Použití ли, если, если бы.Rozšiřující texty.3, Výchozí textyTémata, řečové situace a intence:Komunikace v jídelně, v bufetu, při nákupu potravin a při stolování.Gramatika: Slovesa. Tvoření rozkazovacího způsobu.Časování sloves typu есть, пить.Spojka чтобы.Rozšiřující texty.4, Výchozí textyTémata, řečové situace a intence:Komunikace o životním stylu, o překonávání jednotvárnosti v životě, o péči o zdraví.Gramatika: Slovesné vazby odlišné od češtiny typu вспоминать о ком, о чем, кого, что, радоваться чему.Zájmena. Neurčitá zájmena a příslovce s částicemi -нибудь а -то.Zájmena ukazovací этот, тот.2. stupeň přídavných jmen a některých příslovcí.Rozšiřující texty.Ve výchozích a rozšiřujících textech se budou výrazným způsobem odrážet ruské reálie. Kromě toho rozšiřující texty budou obsahovat úryvky z literárních děl vybraných autorů.

Získané způsobilosti

Cílem výuky je nácvik jazykových prostředků a rozvíjení komplexních řečových dovedností v rozsahu učiva obsaženého v učebnici Raduga 3. To přispěje studentům s menší přípravou z ruštiny k vytvoření potřebného základu umožňujícího jim oborové studium ruského jazyka.

Požadavky

Zápočet získávají studenti, kteří se pravidelně účastnili výuky, plnili průběžně studijní úkoly a dosáhli uspokojivého výsledku při kontrolních písemných pracích.