Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská literatura 19. století (KSLA / PRIX2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PRIX2 - Ruská literatura 19. století, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:l. Ruská kultura poloviny XIX. století2.-3. První kulminace ruského klasického románu. Turgeněv, Gončarov4. Ruské drama poloviny 19. století. A. N. Ostrovskij, Suchovo-Kobylin5. Pozdní romantismus, narodnické hnutí v ruské literatuře6. F. M. Dostojevskij7. L.N. Tolstoj8. - 9. Realističtí novelisté 8O. let (Leskov, Garšin, Korolenko), A. P. Čechov10. ? 11. Kritičtí realisté přelomu století (Kuprin, Bunin, Andrejev, Mamin-Sibirjak)12. Modernistické tendence v ruské literatuře na přelomu století (symbolismus, akmeismus, futurismus)13. Ruská kultura epochy tzv. "stříbrného věku"14. Časová rezervaProgram seminářů:1. ? 3. Analýza románů, povídek i novel I. S. Turgeněva4. - 6. Analýza románů a novel F. M. Dostojevského7. - 9. Analýza románů a novel L. N. Tolstého10. - 12. Analýza novel a dramat A. P. Čechova13. - Analýza povídek a novel I. Bunina.14. - Časová rezerva

Získané způsobilosti

Cílem disciplíny je dokončit základní přehled vývoje ruské klasické literatury v 19. století tak, aby student jednak pochopil její význam pro formování literárně-kulturní charakteristiky Ruska v dané době, ale jednak i přínos jejích tradic pro literární a kulturní vývoj Ruska ve složité situaci 20. století. Přístup k probíraným faktům, osbnostem i artefaktům je veden z pozice literárně-komparativní, s ohledem na české recipující prostředí, protože student by měl ovládnout mj. i dovednost integrovat literární texty a jevy do celkové koncepce cizojazyčné výuky v české škole. Volným doplněním a prohloubením této disciplíny je volitelná výběrová přednáška Vybrané kapitoly z ruské literatury 19. století (33150/6), která je realizována paralelně a na danou disciplínu volně navazuje.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě:- účasti na semináři,- předneseného referátu- souvislé četby- seminární písemná práce (její rozbor je součástí ústní zkoušky), která je mj. i propedeutickou průpravou k potenciálně možné diplomovoé práciTématické okruhy k ústní zkoušce:1. Charakteristika ruského folklóru a ústní lidové tvořivosti na pozadí dějin literárního vývoje2. Vývoj ruského prosodického systému; od sylabického verše k sylabotonice verši tónickému3. Ruská literatura na přelomu l8.-l9. století. Periodizace, žánry zákl. témata a návaznosti na minulá období4. A. S. Puškin, základní znaky Puškinova uměleckého stylu ve vztahu ke 200. výročí narození5. M. J. Lermontov, počátky psychologického románu v ruské literatuře6. Ruská naturální škola. V. G. Bělinskij, A. I. Gercen, 7. N. V. Gogol, tzv. ?gogolovská tradice? v ruské literatuře8. Pozdní romantismus v ruské literatuře (A.K. Tolstoj, Fet, Ťutčev)9. Černyševskij, Dobroljubov, Pisarev. Ruský utopický socialismus, revolučně demokratická žurnalistika10. N. A. Někrasov, tradice ?občanské? poezie v ruské literatuře11. I. S. Turgeněv a první etapa vývoje ruského klasického románu, turgeněvovská tradice v ruské literatuře12. I. A. Gončarov13. Ruské realistické drama ve II. pol. XIX. stol. (Ostrovskij a Suchovo-Kobylin)14. M.J. Saltykov-Ščedrin v kontextu ruského kritického realismu a satiry15. Narodnické hnutí v kontextu ruského kritického realismu (G. Uspenskij)16. F. M. Dostojevskij, polyfonní román17. L. N. Tolstoj, tolstojovská tradice vyprávěče18. Realističtí novelisté 8O. let XIX. století (Leskov, Garšin, Korolenko)19. A. P. Čechov, jeho próza a drama v soudobém společenském a kulturním kontextu20. Kritičtí realisté přelomu století. Kuprin, Mamin-Sibirjak, Andrejev21. I. Bunin, čechovovsko-buninská tradice v literatuře22. Ruské modernistické směry přelomu století; symbolismus, futurismus, akmeismus, secese, ?stříbrný věk ruské literatury počátku XX. století23. Přehledný vývoj ruského románu v XIX. století a jeho základní znaky ve srovnání se světovou literaturou24. Základní charakteristické rysy ruské poezie XIX. století. Česko-ruské literární vztahy25. Základní rysy ruské satiry v kontextu vývoje od středověku do konce XIX. stoletíPoznámka: Zkouška probíhá v ruštině a její součástí je rozbor seminární práce a seznamu studentovy četby.

Garant

prof. PhDr. Oldřich Richterek, CSc.