Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie ruského jazyka (KSLA / PRLEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PRLEX - Lexikologie ruského jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lexikologie jako předmět zkoumání. Slovo jako základní jednotka jazyka.2. Vývoj významu slova. Mnohovýznamovost.3. Homonymie.4. Synonymie. Lexikografické a komunikativní aspekty synonymie.5. Synonymie v řeči.6. Antonymie.7. Paronymie. Slovanská paronymie.8. Frazeoloizmus v řeči.9. Vztah slovní zásoby ruského a českého jazyka.10. Odborné lexikum ve sféře cestovního ruchu.11. Neologizmy ve sféře cestovního ruch.12. Terminologie cestovního ruchu.13. Využití lexikálního minima pro cestovní ruch.

Získané způsobilosti

Cílem disciplíny je seznámení posluchače s lexikálním subsystémem současného ruského jazyka. Disciplína podává obecný přehled o předmětu lexikologie, pozornost je věnována otázkám polysémie, homonymie, antonymie, synonymie. Procvičování všech řečových dovedností má za cíl v co možná největší míře přispět k dosažení úrovně B2 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky na konci 3. ročníku.

Literatura

Žofková, Hana. Cvičení a úkoly z lexikologie ruského jazyka. Praha, 1993. Šanskij, Nikolaj Maksimovič. Leksikologija sovremennogo russkogo jazyka. 2-e, ispr. izd. Moskva, 1972. Rozental , Ditmar El jaševič. Slovar-spravočnik lingvističeskich terminov. 2-oe ispravlennoje i dopolnenoje izd. Moskva, 1976. Fomina, Margarita Ivanovna. Sovremennyj russkij jazyk. 3. izd. Moskva, 1990. Rozental , Ditmar El jaševič. Spravočnik po russkomu jazyku. Učebnoje izd. Moskva, 2008. ISBN 978-5-488-01620-0.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu a absolvování zkoušky:Aktivní účast na minimálně 75% seminářů.Úspěšné zvládnutí analýzy písemného textu z lexikologického hlediska.Obsáhnutí všech okruhů probíraných v rámci seminářů.O zápočet se student může pokusit dvakrát.

Garant

Mgr. Miroslav Půža, Ph.D.