Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie RJ 1 (KSLA / PRMO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PRMO1 - Morfologie RJ 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Morfologická struktura slova: typy morfémů, morfonologické alternace, morfematický rozborSlovní druhyPodstatná jména: sémantická a gramatická charakteristikaTvoření podstatných jmen: afixace, skládání, zkracování, přejímání, inovace, porovnání s češtinouGramatické kategorie substantiv: rod, životnost, číslo, pád, typy skloňování a odpovídající vzoryAkcentologické typy substantivPředložky: funkce, klasifikace předložek z různých hledisek, užití předložek v porovnání s češtinouPřídavné jméno: vztah k ostatním slovním druhům, adjektiva jakostní, vztahová, přivlastňovacíSkloňování, pravopis a tvoření adjektivJmenné a složené tvary adjektiv, tvoření a užití, stupňování přídavných jmenPříslovce: vztah k ostatním slovním druhům, stupňování příslovcíPredikáty a modální výrazy.

Získané způsobilosti

Zvládnout stanovenou část morfologického subsystému ruštiny, zvláště se zaměřit na jeho fungování, jednotlivé jevy sledovat v porovnávacím česko-ruském plánu. Předmět si klade za cíl vytvářet dovednosti a návyky užívání správných forem na základě dobrých teoretických znalostí a promyšleného systému gramatických cvičení.

Literatura

ADAMEC, P. et al. Morfologie ruštiny I. Brno : FF MU, 1996. ADAMEC, P. et al. Morfologie ruštiny II. Brno : FF MU, 1997. BRČÁKOVÁ, D. et al. 15 urokov po russkoj morfologii. Praha : Karolinum, 1997. MISTROVÁ, V., OGANESJANOVÁ, D., TREGUBOVÁ, J. Cvičebnice ruské gramatiky. Praha : Polyglot, 2004. KOPECKIJ, L.V. Morfologija sovremennogo russkogo jazyka. Praha : SPN, 1976. ČÁRA, V., BALCAR, M., LADMANOVÁ, J. Ruská mluvnice pro střední školy. Praha : SPN, 1996.

Požadavky

Ke každému tématu jsou průběžně zadávány domácí úkoly a dílčí písemné práce (minimum úspěšnosti 65%).Zápočet je podmíněn úspěšným splněním všech zadaných dílčích písemných prací a splněním zápočtové písemné práce (minimum úspěšnosti 75%). Ke splnění zápočtu má student tolik pokusů, kolik let je jeho učiteli morfologie, ale jen první dva jsou platné.

Garant

Mgr. Petr Kotyza

Vyučující

Mgr. Petr Kotyza