Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborný ruský jazyk (KSLA / PRORJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PRORJ - Odborný ruský jazyk, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Úvod, seznámení s požadavky ke zkoušce. Opakování gramatiky na odborném textu: skloňování podst. jmen, časování sloves a pod. Základní konverzační situace.3.-4. Rozbor odborného textu. Slovní zásoba k tématům: Mé zaměstnání a studium na vysoké škole.5.-6. Gramatický rozbor textů s akcentem na překlad příd. jmen slovesných a přechodníků, ale také dalších specifik odborného textu.7.-8. Všestranný rozbor odborných textů podle studovaných oborů. Příprava ke zkoušce.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je, aby studenti zaktivizovali mluvnické jevy v rozsahu látky střední školy a zaměřili se na odborné vyjadřování (přechodníky, přídavná jména slovesná). Osvojí si ruskou odbornou terminologii v rozsahu min. 200 lexikálních jednotek. Naučí se pracovat s odborným textem. Zdokonalí své řečové dovednosti. Zvládnou základní písemné útvary v ruštině.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Písemný referát o svém zaměstnání a práci (rozsah 1 ? 2 str.) Požadavky ke zkoušce:Písemná část (odevzdat zkoušejícímu nejméně týden před ústní zkouškou):a) Dopis instituci se žádostí o zaměstnání a profesním životopisemb) Originál odborného textu s českým překladem v rozsahu 3 ? 5 stran, vycházející z doporučené literatury Ústní zkouška:Znalost následujících témat:1) Problémy v rodině. Generační problémy. Úplná a neúplná rodina.2) Děti a jejich problémy (týrání, zneužívání dětí apod.).3) Mládí a mládež. Problémy mladých lidí.4) Škola naší současnosti. Šikana ve škole a další problémy.5) Alkohol, kouření a zdraví člověka naší doby.6) Drogy a drogová závislost. Problematika a možnosti řešení.7) Rasové, národnostní a náboženské problémy u nás i ve světě.8) Postižené děti i dospělí spoluobčané v naší společnosti.9) Současné problémy naší společnosti (nezaměstnanost, bezdomovectví, kriminalita apod.).10) Masmédia a mezilidská komunikace v naší současnosti.

Garant

Mgr. Miroslav Půža, Ph.D.