Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proseminář z ruského jazyka (KSLA / PROSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PROSR - Proseminář z ruského jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Slovní druhyPodstatná jména. Kategorie rodu. Rozdíly mezi češtinou a ruštinou. Přechylování. Kategorie čísla. Singularia a pluralia tantum. Kategorie životnosti. Vlastní jména. Příjmení. Pád. Skloňování substantiv. Produktivní a neproduktivní deklinační typy.Předložky.Slovesa. Infinitiv. I., II. časování. Souhláskové alternace. Minulý čas. Vykání. Slovesné vazby. Vid. Rozkazovací způsob. Podmiňovací způsob.Přídavná jména. Složené a jmenné tvary. Vykání. Skloňování. Vzory tvrdých a měkkých přídavných jmen. Typ Машин. Typ лисий. Stupňování přídavných jmen a příslovcí.Zájmena. Osobní, zvratné, přivlastňovací, ukazovací, vztažná, determinační, záporná, neurčitá.Číslovky. Základní, řadové, zlomky. Číselně-jmenná spojení.Spona быть, являться.Zápor.Pasivum.Přechodníky.Příčestí.Spojky.Modalita. Musím,nemusím, mám + inf., smím, nesmím, potřebuji, nepotřebuji, je třeba, není třeba. Mít něco.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je osvojení základních pojmů z ruské mluvnice, zvládnutí základní ruské lingvistické terminologie, vytvoření gramatického systému na základě materiálu výukového kompletu Raduga.

Požadavky

Zápočet získávají studenti, kteří se pravidelně účastnili výuky, plnili průběžně studijní úkoly a výsledky všech jejich kontrolních prací byly hodnoceny jako vyhovující.