Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z ruské kultury a liter (KSLA / PRUK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PRUK2 - Vybrané kapitoly z ruské kultury a liter, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

N. V. GogolRuská naturální škola, realismus v literatuře 2. poloviny 19. stoletíI. S. Turgeněv - vývojová linie ruské venkovské tematiky (příroda a lyričnost) a linie společensko-intelektuální prózy.F. M. Dostojevskij - tradice ruské psychologické literaturyL. N. TolstojA. P. Čechov - specifika ruského humoru a satiry, Čechovova divadelní poetika.Kořeny ruské hudby (Glinka, Rimskij-Korsakov, Borodin aj.)P. I. Čajkovskij. Česko-ruské kulturní vztahy v oblasti hudebního umění.Ruské klasické malířství - cesta k "peredvižnikům" - tradice přírodních motivů a realistického portrétu - epický charakter ruského malířství, vztah k literatuře.I. Repin.Program seminářů:N. V. Gogol - prozaik a dramatikI.S.TurgeněvI.A.GončarovF.M.Dostojevskij: Něžná, Bílé nociF.M.Dostojevskij: Zločin a trest, případně další rományL.N.TolstojA.P.Čechov - prozaikA.P.Čechov - dramatikUkázky z děl některých představitelů ruské klasické hudby: Glinka, Rimskij-Korsakov, Musorgskij, Čajkovskij a dalšíRuské malířství 19. století - ukázky z tvorby peredvižniků

Získané způsobilosti

1) Získávání dalšího základního kulturního přehledu o Ruské federaci2) Prohloubení znalostí odborné kulturologické a obecně konverzační terminologie3) Praktická aplikace nabytých vědomostí v turistickém styku.Po absolvování disciplíny (včetně navazujících seminářů) by student měl mít schopnosti orientovat se v ruské kultuře a literatuře. Tato orientace by mu měla usnadnit poznávání ruské národní identity i orientaci v problematice dialogu mezi českou a ruskou kulturou (ve spojitosti se studiem druhého profilujícího jazyka pak i kompetentnější kulturně-společenskou orientaci v dialogu mezi ostatními kulturami současného světa.

Literatura

Nykl, Hanuš. Náboženství v ruské kultuře. Červený Kostelec, 2014. Lepilová, K. Očerk russkoj kultury. Nástin ruské kultury. Ostrava, 2000. ISBN 80-7042-556-3.

Požadavky

Zápočet získají studenti, kteří aktivně pracují na seminářích, plní průběžně zadávané úkoly, na závěr semestru úspěšně napíší zápočtový test a předloží seznam přečtené literatury. Zápočet je možné konat dvakrát.

Garant

Mgr. Jana Kostincová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Kostincová, Ph.D.