Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy tlumočení a překladu RJ 1 (KSLA / PRZA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PRZA1 - Základy tlumočení a překladu RJ 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod. Teoretické poučení o překladu a tlumočení.Historie: Kunětická hora.Tlumočení z listu.Z historie Moskvy.Konsekutivní tlumočení.Kolomenskoje.Z historie Petrohradu.Z české historie.Architektura, výtvarné umění: Hrádek u Nechanic.Ermitáž. Dialog gida s turistom.Tlumočnická notace.Treťjakovská galerie.Serebrjanyje kraski belych nočej.Město: Na progulke po Sankt-Peterburgu.Moderní architektura. Hradec Králové.Zolotoje kolco.

Získané způsobilosti

Cílem je seznámení s problematikou překladu a tlumočení, získání prvních zkušeností při pokusech o písemný a ústní převod jednoduchého textu, osvojení slovní zásoby v rámci uvedených témat, jakož i rozvoj dovedností potřebných pro překlad a tlumočení (kvalita vlastního projevu, zvýšení schopnosti koncentrace, zlepšení paměti atd.).

Literatura

Hradec Králové - průvodce městem. Hradec Králové. Lepilová, K. Očerk russkoj kultury. Nástin ruské kultury. Ostrava, 2000. ISBN 80-7042-556-3.PURM, R. a kol. Putešestvija - Vstreči II. Hradec Králové, 2001. Vavrečka, Mojmír. Russkij jazyk dlja sfery turizma. Ostrava, 1995. ISBN 80-7042-434-6.Zamki vostočnoj Čechii. Pardubice, 1978. Formánková, M., Tregubová, J. Cvičebnice konsekutivního tlumočení pro ruštináře. Praha, 1983. Vysloužilová, E., Flídrová, H., Machalová, M., Vychodilová, Z. Cvičebnice překladu pro rusisty I. Olomouc, 2002. Levý, Jiří. České teorie překladu. 2. vyd. Praha, 1996. ISBN 80-237-1735-9.Žváček, D. Kapitoly z teorie překladu I (Odborný překlad). Olomouc, 1995. Fozikoš, A., Reiterová, T. Reálie rusky mluvících zemí. Plzeň, 2000. ISBN 80-85784-76-9.Mounin, Georges. Teoretické problémy překladu. Vyd. 1. Praha, 1999. ISBN 80-7184-733-X .Levý, Jiří. Umění překladu. 3., upr. a rozš. vyd. Praha, 1998. Žváček, Dušan. Úvod do teorie překladu (pro rusisty). Olomouc, 1994.

Požadavky

Zápočet získají studenti, kteří se pravidelně účastní seminářů, aktivně na nich pracují, splní všechna domácí zadání, napíší s kladným hodnocením písemnou práci na probranou slovní zásobu (lze psát jen 2 opravné práce) a pečlivě vypracují semestrální překlad.

Garant

PhDr. Jindřich Kesner, CSc.

Vyučující

PhDr. Jindřich Kesner, CSc.