Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kompl. jazyková analýza rus. textů (KSLA / PSEKT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PSEKT - Kompl. jazyková analýza rus. textů, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program cvičení1. Text jakožto produkt, výsledek mluvené, psané; monologické, dialogické; poetické, úřední, běžné řečové činnosti člověka.2. Vzájemné působení jazykových jednotek různých rovin při vytváření textů, jejich spoluú-čast a podíl na uspořádání textu. Vzhledem k tomu, že každá gramatická jednotka v sobě za-hrnuje odpověď na otázky, co je vyjádřeno, jak je vyjádřeno, s jakým cílem, základním prin-cipem při textové analýze je sledování jazykového jevu, v němž jsou vzájemně spojeny for-ma, význam a funkce. Funkcí se rozumí způsob účasti (podílení se) každého prvku ve vý-stavbě komunikátu.Tato účast je determinována kategoriálně-sémantickým významem a for-mou každého prvku. Aplikace tohoto principu překonává vzdálenost (розрыв) mezi slovníkem a gramatikou, mezi jazykovým systémem jazyka a textem. Pozornost tedy bude věnována vztahu formy, významu a funkce jazykových jednotek.3. ? 13. Každý seminář bude věnován komplexnímu rozboru textu. Texty pro rozbor jevů bu-dou vybírány jednak z hlediska funkčního, podle toho, pro jaký styl jsou jevy charaktreris-tické, jednak tematicky (a to v souladu s tématy stanovenými pro soubornou zkoušku v rámci jazykových seminářů z ruského jazyka). Pozornost při rozboru textu bude zaměřena na jed-notlivé jmenné a slovesné kategorie, v návaznosti na ně i slovním druhům a jejich roli v konktrétním textu. Bude se sledovat vzájemná podmíněnost jazykových jevů.Ke všem tématům jsou studentům zadávány domácí úkoly.14. Zápočet

Získané způsobilosti

Cílem semináře je vytváření dovedností studentů při komplexním rozboru textu. Základním principem uplatňovaným při analýze je princip vycházející z toho, že každý jazy-kový jev realizovaný v textu v sobě spojuje všechny aspekty každé jazykové jednotky reali-zované v textu, tj. formu, význam a funkci. Analýza se zaměří na vybrané jevy příslušných jazykových rovin, a to jevů fonetic-kých, ortografických, lexikálních, gramatických se zvláštním zaměřením na jevy morfologic-ké. Tzn., že se zaměří na záležitosti, které budou předmětem souborné zkoušky z ruského jazyka zakončující 1. etapu magisterského studia.Předmětem všestranné analýzy budou texty různých stylů a žánrů, včetně textů umě-leckých a odborných.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je účast na cvičeních a vypracování domácích úkolů.

Garant

Mgr. Petr Kotyza