Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do slavistiky a rusistiky (KSLA / PSLAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PSLAR - Úvod do slavistiky a rusistiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata, která budou v rámci seminářů probírána.Historicko-srovnávací jazykověda.Slovanské jazyky z hlediska historického vývoje. Slovanské jazyky jako větev v rámci Indoevropské jazykové rodiny. Baltoslovanská jednota.Fonetický subsystém praslovanského jazyka. Systéma hlásek (souhlásky, samohlásky, diftongy a diftongická spojení), zvukové změny raného období existence PSL.Fungování a vliv Zákona otevřené slabiky. Monoftongizace diftongů. Systém slabikotvorných hlásek, vznik nosových samohlásek. Změny ve spojení samohlásek se slabikotvornými R, L a vznik plnohlasí. Zjednodušení skupin souhlásek, ztráta koncových souhlásek.Palatalizační procesy. První, druhá a třetí palatalizace.Praslovanské hláskové změny.Změny v morfologickém subsystému praslovanského jazyka. Zánik PSL.Praslovanské dědictví.Cyril a Metoděj - vznik slovanské písemnosti. Hlaholice. Cyrilice. Písemné památky ve staroslověnštině.Staroslověnština, příznaky stsl. slov a slov ruského původu.Fonetický, morfologický a lexikální subsystém staroslověnštiny.Východoslovanská jazyková skupina v porovnání se západoslovanskou a jihoslovanskou jazykovou skupinou.

Získané způsobilosti

1. Poskytnout studentům základní představu o slovanských jazycích se zřetelem k jejich shodám a rozdílům.2. Zaměřit se na postavení ruštiny mezi slovanskými jazyky.3. Stručně seznámit studenty s staroslověnštinou jakožto nejstarším spisovným slovanským jazykem.

Literatura

Šanskij, N. M. Leksikologija sovremennogo russkogo jazyka. Moskva, 2007. 1. Kubík, M. - Kondrašev, N. A. Russkij jazyk glazami lingvista-slavista. Praha, 1977. Večerka, Radoslav. Staroslověnština v kontextu slovanských jazyků. Olomouc, Praha, 2006. Šanskij, N. M. V mire slov. Moskva, 1985.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě:1. aktivní účasti na semináři2. splnění všech zadaných domácích úkolůZápočet je písemný a ústní, písemná část má formu testu (analýza slov s ohledem na probírané jevy), ústní část sestává z diskuse nad testem a zodpovězení teoretické otázky.Otázky k zápočtu:1. Genealogická klasifikace slovanských jazyků, baltoslovanská jednota.2. Praslovanský jazyk - charakteristika fonetického subsystému PSL, systém samohlásek (dlouhé, krátké, redukované).3. Praslovanský jazyk - diftongy a diftongická spojení, vznik monoftongů a nosových samohlásek.4. Zákon otevřené slabiky, vznik slabikotvorných hlásek.5. Vznik a rozvoj spojení TorT, TerT, TolT, TelT, změny v počatečních skupinách hlásek orT-, olT-, plnohlasí a neplnohlasí.6. Zjednodušení skupin souhlásek v praslovanském jazyce a projevy těchto procesů v současné ruštině, vliv hlásky "j" na souhlásky.7. Palatalizační procesy (první, druhá a třetí palatalizace).8. Praslovanské dědictví.9. Cyril a Metoděj.10. Staroslověnština, příznaky slov staroslověnského původu a slov ruského původu.11. Charakteristika východoslovanské jazykové skupiny, srovnání s západoslovanskou a jihoslovanskou skupinou.O zápočet se student může pokusit dvakrát.

Garant

Mgr. Elena Anatolievna Vasilyeva, CSc.