Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná norma RJ (KSLA / PSONR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PSONR - Současná norma RJ, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKYNorma současné spisovné ruštiny.Aktivní procesy v oblasti přízvuku v současné ruštině.Ortoepie jako lingvistická disciplína, jako část ortologie. Ortoepické normy současné spisovné ruštiny. "Starší" a "mladší" norma výslovnosti. Styly výslovnosti.Základní pravidla současné výslovnosti. Ortoepické normy v oblasti samohlásek. Ortoepické normy v oblasti souhlásek.Výslovnost zkratek.Ortoepické normy přejatých slov.Výslovnost vlastních jmen.SEMINÁŘEVýuka seminářů je věnována plnění praktických a testových zadání a také práci s ortologickými slovníky.

Získané způsobilosti

Seznámit studenty s aktivními procesy probíhajícími v současné ruštině. Pozornost je věnována současným ortoepickým normám, s kterými se studenti seznamují na přednáškách i na seminářích.

Literatura

VERBICKAJA, L.A., BOGDANOVA, N.V., SKLJAREVSKAJA, G.N. Davajtě govoriť pravilno! Trudnosti sovremennogo russkogo proiznošenija i udarenija. Sankt-Petěrburg : Filologičeskij fakultět SPGU, 2002. MOKIJENKO, V.M. Davajtě govoriť pravilno! Trudnosti sovremennoj russkoj frazeologii: Kratkij slovar-spravočnik. Moskva : Akaděmija, 2004. AVANĚSOV, R.I. a kol. Orfoepičeskij slovar russkogo jazyka. Proiznošenije, udaenije, grammatičeskije formy. Moskva : Russkij jazyk, 1990. VALGINA, N.S. Aktivnyje processy v sovremennom russkom jazyke. Moskva : Logos, 2003.

Požadavky

U zápočtu studenti zodpoví dvě teoretické otázky a vyplní praktický úkol. Ke složení zápočtu má student dva pokusy.

Garant

doc. Galina Kosych, CSc.