Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax RJ (KSLA / PSXR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PSXR1 - Syntax RJ, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Syntax jako součást gramatiky.2. Věta jako základní komunikativní a syntaktická jednotka.3. Modalita.4. Principy klasifikace vět.5. Syntaktické vztahy mezi slovy ve větě. Slovní spojení.6. Větné členy. Hlavní větné členy. Podmět.7. Přísudek.8. Předmět. Přívlastek.9. Přístavek. Doplněk.10. Polopredikativní konstrukce.11. Příslovečné určení. Přísl. urč. místa.12. Přísl. urč. vých. bodu. Přísl. urč. směru.13. Přísl. urč. trasy. Přísl. urč. času.14. Zápočet.

Získané způsobilosti

Cílem disciplíny je osvojení syntaktické stavby spisovné ruštiny v porovnávacím plánu rusko-českém. Hlavní důraz je kladen na osvojení modelů jednoduché věty dvojčlenné i jednočlenné a základních typů souvětí včetně interpunkce. Studenti obdrží i základní pouční o nadvětné syntaxi.

Požadavky

Zápočet získají studenti, kteří pravidelně navštěvují semináře, splnili všechna domácí zadání, zvládli látku semestru a napsali s kladným hodnocením písemné prověrky na následující témata: Syntaktické vztahy mezi slovy ve větě, slovní spojení, Předmět a Polopredikativní konstrukce.

Garant

PhDr. Jindřich Kesner, CSc.