Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax RJ (KSLA / PSXR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PSXR2 - Syntax RJ, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přísl. urč. trvání. Přísl. urč. frekvence. Přísl. urč. způsobu. Přísl. urč. nástroje. Přísl. urč. míry.2. Přísl. urč. příčiny. Přísl. urč. podmínky. Přísl. urč. ústupky. Přísl. urč. účelu. Přísl. urč. omezení.3. Členy volně připojené. Několikanásobné větné členy. Slova, která nejsou vět. členy.4. Elipsa.Pravdivostní modalita (věty kladné a záporné).5. Struktura věty jednoduché. Struktura hloubková a povrchová. Minimální větná struktura. Struktura věty dvojčlenné.6. Pojem jednočlenné věty, jednotný větný základ, vyjádření subjektu v jednočl. větě. Klasifikace jednočl. vět. Věty na přechodu mezi větou dvojčlennou a jednočlennou (v. s určitým podmětem, s neurč. podm., se všeobec. podmětem, věty typu "V časach zaklokotalo").7. Věty neosobní. V. infinitivní. Neslovesné věty.8. Generativní a transformační gramatika. Transformace.9. Klasifikace vět podle postoje mluvčího. Věty zvolací. Opak IK, intonace věty rozčleněné na syntagmata.10. Slovosled, aktuální členění.Souvětí.11. Souvětí souřadné. Souř. souvětí se vztahem slučovacím.12. Souř. souvětí se vztahem odporovacím. Souř. souvětí se vztahem stupňovacím.13. Souvětí souř. se vztahem vylučovacím. Souvětí souř. se vztahem důsledkovým.14. Rezerva. Zápočet.

Získané způsobilosti

Cílem disciplíny je osvojení syntaktické stavby spisovné ruštiny v porovnávacím plánu rusko-českém. Hlavní důraz je kladen na osvojení modelů jednoduché věty dvojčlenné i jednočlenné a základních typů souvětí včetně interpunkce. Studenti obdrží i základní pouční o nadvětné syntaxi.

Požadavky

Zápočet získají studenti, kteří pravidelně navštěvují semináře, splnili všechna domácí zadání, zvládli látku semestru a napsali s kladným hodnocením písemné prověrky na následující témata: Větné členy, Neslovesné typy jednočl. vět a Transformace a překladový diktát na jednočlenné věty.

Garant

PhDr. Jindřich Kesner, CSc.