Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax RJ 2 (KSLA / PSYR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PSYR2 - Syntax RJ 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přísl. urč. trvání. Přísl. urč. frekvence. Přísl. urč. způsobu. Přísl. urč. prostředku. Přísl. urč. míry.Přísl. urč. příčiny. Přísl. urč. podmínky. Přísl. urč. ústupky. Přísl. urč. účelu. Přísl. urč. zřetele.Členy volně připojené. Několikanásobné větné členy. Slova, která nejsou vět. členy.Elipsa.Pravdivostní modalita (věty kladné a záporné).Pojem jednočlenné věty, jednotný větný základ, vyjádření subjektu v jednočl. větě. Klasifikace jednočl. vět. Věty na přechodu mezi větou dvojčlennou a jednočlennou (v. s určitým subjektem, s neurč. subj., se všeobec. subj., věty typu "V časach zaklokotalo").Věty neosobní. V. infinitivní. Neslovesné věty.Klasifikace vět podle postoje mluvčího. Věty zvolací. Opakování IK, intonace věty rozčleněné na syntagmata.Slovosled, aktuální členění.Souvětí.Souvětí souřadné. Souř. souvětí se vztahem slučovacím.Souř. souvětí se vztahem odporovacím. Souř. souvětí se vztahem stupňovacím.Souvětí souř. se vztahem vylučovacím. Souvětí souř. se vztahem důsledkovým.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí syntaktickou stavbu spisovné ruštiny v porovnávacím plánu rusko-českém v rozsahu uvedených témat. Hlavní důraz je kladen na osvojení modelů jednoduché věty dvojčlenné i jednočlenné a základních typů souvětí souřadného.

Literatura

Česal, B. , Vyčichlová, E. Cvičení z ruské syntaxe I. Věta jednoduchá. Plzeň, 2002. ISBN 80-7082-906-0.Česal, B., Vyčichlová, E. Cvičení z ruské syntaxe II. Souvětí. Plzeň, 1997. ISBN 80-7082-293-7.Kubík, Miloslav a kol. Russkij sintaksis v sopostavlenii s češskim. Praha, 1983. Flídrová, Helena. Sintaksis russkogo jazyka v sopostavleniji s češskim. 1. vyd. Olomouc, 2005. ISBN 80-244-1104-0.Rejmánková, Ludmila. Kommunikativnyje upražnenija po sintaksisu russkogo jazyka. Hradec Králové, 1981. Kubík, M. a kol. Praktičeskij kurs sintaksisa russkogo jazyka. Praha, 1977. Barnetová, V. a kol. Russkaja grammatika 1, 2. Praha, 1979. Kopeckij, L. V. Ruština v soustavě pozorování a cvičení. Praha, 1979. Kubík, Miloslav. Sintaksis russkogo jazyka. Praha, 1977.

Požadavky

Zápočet získají studenti, kteří pravidelně navštěvují semináře, splnili všechna domácí zadání, zvládli látku semestru a napsali s kladným hodnocením písemné prověrky na následující témata: Jednočlenné věty a Větné členy. V případě písemných prací jsou možné dvě opravy. Jestliže student nenapíše ani napotřetí s kladným hodnocením některou z písemných prací, je povinen v závěru semestru absolvovat zápočtovou písemnou práci zahrnující učivo celého semestru. Zápočtovou písemnou práci je možné psát třikrát.

Garant

PhDr. Jindřich Kesner, CSc.

Vyučující

PhDr. Jindřich Kesner, CSc.