Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax RJ 3 (KSLA / PSYR3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PSYR3 - Syntax RJ 3, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:Souřadné souvětí se vztahem zdůvodňovacím a vysvětlovacím.Souvětí podřadné.Souvětí podřadné se vztažnou vedlejší klauzí.Souvětí podřadné s obsahovou vedl. klauzí.Souv. podř. s vedl. klauzí příslovečnou místní a časovou.Souv. podř. s vedl. klauzí kvalitativně a kvantitativně charakterizující (srovnávací).Souv. podř. s vedl. příčinnou a podmínkovou příslovečnou klauzí.Souvětí podřadné s vedl. ústupkovou a účelovou přísloveč. klauzí.Souvětí podřadné s vedl. účinkovou přísloveč. klauzí.Mnohočlenné souvětí.Opakování. Konzultace před zkouškou, téma na přání studentů.Program seminářů:Souvětí souřadné.Souvětí podřadné.Ruská interpunkce.Diktát na interpunkci (pís. část zkoušky).Komplexní syntaktický rozbor věty.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí syntaktickou stavbu spisovné ruštiny v porovnávacím plánu rusko-českém v rozsahu uvedených témat. Hlavní důraz je kladen na osvojení modelů všech typů souvětí.

Literatura

Česal, B., Vyčichlová, E. Cvičení z ruské syntaxe II. Souvětí. Plzeň, 1997. ISBN 80-7082-293-7.Lopatin, V. V. a kol. Pravila russkoj orfografii i punktuacii. Polnyj akademičeskij spravočnik. Moskva, 2009. ISBN 978-5-699-18553-5.Balcar, M. a kol. Příručka ruského pravopisu. Praha, 1983. Kubík, Miloslav a kol. Russkij sintaksis v sopostavlenii s češskim. Praha, 1983. Flídrová, Helena. Sintaksis russkogo jazyka v sopostavleniji s češskim. 1. vyd. Olomouc, 2005. ISBN 80-244-1104-0.Rejmánková, Ludmila. Kommunikativnyje upražnenija po sintaksisu russkogo jazyka. Hradec Králové, 1981. Kopeckij, L. V. a kol. Orfografija, punktuacija i knižno- pismennaja reč russkogo jazyka. Praha, 1979. Kubík, M. a kol. Praktičeskij kurs sintaksisa russkogo jazyka. Praha, 1977. Barnetová, V. a kol. Russkaja grammatika 1, 2. Praha, 1979. Kopeckij, L. V. Ruština v soustavě pozorování a cvičení. Praha, 1979. Kubík, Miloslav. Sintaksis russkogo jazyka. Praha, 1977.

Požadavky

Zápočet získají studenti, kteří pravidelně navštěvují semináře, splnili všechna domácí zadání a zvládli látku semestru.Zkouška má část písemnou a ústní. Pís. část tvoří diktát zaměřený na interpunkci. Předpokladem pro připuštění k ústní části je absolvování části písemné. Písemnou část lze opakovat dvakrát. Součástí ústní zkoušky je komplexní syntaktický rozbor věty a odpověď na teoretickou otázku. Seznam teoretických otázek ke zkoušce:1. Syntax jako součást gramatiky2. Věta jako základní komunikativní a syntaktická jednotka. Aspekty gramatické sémantiky věty, prostředky jejich vyjádření, syntaktické kategorie, aspekty studia věty 3. Modalita v úzkém a širokém pojetí, prostředky jejího vyjádření, překlad českých modálních sloves do ruštiny 4. Kritéria klasifikace vět5. Syntaktické vztahy mezi slovy ve větě, formální prostředky vyjádření těchto vztahů, způsoby jejich vyjádření6. Větné členy. Podmět7. Přísudek. Použití jmenných a složených tvarů ve sponově jmenném přísudku. Jednotný větný základ věty jednočlenné8. Předmět, doplněk, nepřímý subjekt jednočlenné věty9. Přívlastek, přístavek10. Příslovečné určení11. Komponenty nemající status větných členů, několikanásobné větné členy, problematika několikanásobného přísudku a několikanásobného shodného přívlastku12. Členy volně připojené. Neúplné (eliptické) věty13. Polovětné konstrukce 14. Funkce slovesa "byť" v RJ, funkce infinitivu ve větě15. Věty jednočlenné. Věty s určitým subjektem16. Věty s neurčitým a všeobecným subjektem17. Věty neosobní18. Infinitivní a neslovesné jednočlenné věty19. Věty kladné a záporné, použití genitivu záporového, použití záporných a zesilovacích částic: kladné a záporné repliky, vyjádření souhlasu a nesouhlasu 20. Slovosled. Vliv syntaktické struktury, AČ a stylistického zabarvení na slovosled. Komponenty za hranicemi větné struktury (samostatný větný člen)21. Klasifikace vět podle postoje mluvčího. Věty oznamovací22. Věty tázací23. Věty rozkazovací a přací24. Věty zvolací25. Intonace ruské věty, IK 1-726. Souvětí a jeho gramatický význam. Jazykové prostředky konstituující souvětí. Charakteristika syntaktických vztahů mezi částmi souvětí (těsnost). Souřadnost a podřadnost v souvětí. Souvětí bez spojky mezi jeho částmi27. Mnohočlenné souvětí28. Souvětí souřadné. Slučovací souvětí29. Odporovací souvětí30. Stupňovací a vylučovací souvětí31. Souvětí důsledkové, zdůvodňovací a vysvětlovací32. Souvětí podřadné. Typy syntaktických vztahů v souvětí podřadném. Různé klasifikace souvětí podřadných33. Podřadné souvětí s vedlejší klauzí vztažnou a s vedlejší klauzí obsahovou34. Podřadné souvětí s vedlejšími klauzemi příslovečnými. Podřadné souvětí s vedlejšími klauzemi příslovečnými místními, časovými a srovnávacími (kvalitativně a kvantitativně charakterizujícími)35. Podřadná souvětí s vedlejší klauzí příčinnou, účelovou, účinkovou, podmínkovou a přípustkovou36. Základní rozdíly ve struktuře ruské a české věty

Garant

PhDr. Jindřich Kesner, CSc.

Vyučující

PhDr. Jindřich Kesner, CSc.