Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lingvostyl. analýza uměleckého textu (KSLA / PVPLA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PVPLA - Lingvostyl. analýza uměleckého textu, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vyučující T. Miljutinová:1. - 2. Vybrané otázky teorie lingvostylistické analýzy textu, směry a školy (L.V. Ščerba, V. V. Vinogradov, B. A. Larin, Kv. Koževniková, B. Ilek a další). Typy analýzy uměleckého textu: lingvistická, lingvostylistická, semiotická, literárněvědecká, "lingvostranovědčeskaja".3. Základní etapy rozboru textu:1/ extralingvistická;2/ komentované čtení:a) lexikální analýza - sémantizace slov a frazeologických obratů obtížných pro pochopení;b) "úplná filologická" lexikální analýza, zaměřená na zjištění kontextuálního významu slova, autorova pojímání slova.4. Základní pojmy terminologického charakteru ("point of view", "řečová struktura", "modalita textu", "tématické pole", "nominace" apod.) v kontextu lingvostylistického rozboru textu.5. - 7. Základní informace o strukturněsémantické organizaci textu, postupy a způsoby rozboru povídky M. Šolochova "Osud člověka" (na základě příspěvků B. A. Larina "Rasskaz M. Šolochova "Suďba čelověka" (Opyt analiza formy)", E. Šedivé "Šolochovův Osud člověka a jeho funkční rozbor", B. Krásové "K filologičeskim problemam perevoda M. Šolochova").8. - 11. Psychologizmus povídky I. Bunina "Cholodnaja oseň":- Pojem sémantické kompozice textu.- Sémantika syntaktických konstrukcí.- Lexikální úroveň textu - pojem tématického pole.- "Lingvostranovědčeskaja" analýza textu a)na úrovni nominace, b) na úrovni morfologie.12. - 13. Pojem řečové struktury textu. Nespisovné prvky v písních V. Vysockého.14. Shrnutí. Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Na umělecký text se nahlíží jako na fenomén jazyka, literatury a kultury. Cílem semináře je- formování systémových znalostí o podstatě uměleckého textu,- zdokonalování návyků analytického čtení textu,- seznámení s metodami a způsoby rozboru textu v rovině lexikální, morfologické, slovotvorné a syntaktické z hlediska stylistického, - seznámení se základními pojmy terminologického charakteru v kontextu lingvostylistického rozboru textu ("point of view", "řečová struktura", "modalita textu", "tematické pole", "nominace" apod.),- seznámení s jednotlivými problémy teorie lingvostylistické analýzy textu (směry a školy).

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě aktivního zapojení do analýz a účasti na práci v průběhu hodiny.

Garant

prof. PhDr. Oldřich Richterek, CSc.