Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehledné dějiny Ruska II. (KSLA / PVPP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PVPP2 - Přehledné dějiny Ruska II., Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rusko v období "napoleonských" válek, cesta k povstání děkabristů - tradice v ruském myšlení a kultuře.2. "Svatá aliance" a Rusko jako "četník Evropy"3. Od Mikuláše I. ke Krymské válce a reformám Alexandra II.4. Krize impéria, narodnictví, terorismus.5. Od revolučního roku 1905 k říjnovému (listopadovému) převratu v roce 1917..6. Sovětské Rusko 20. let 20. století - od NEPu ke stalinské diktatuře.7. Rusko a II. světová.válka.8. Pozdní stalinismus - Rusko jako jeden z hlavních aktérů "studené války".9. Chruščovovy reformní snahy.10. Rusko v epoše "brežněvovské stagnace" a "exportu" socialismu.11. Gorbačovova "perestrojka" a rozpad sovětského bloku.12. Ruská společnost "na rozcestí" - současná ruská přítomnost.

Získané způsobilosti

Získání základních znalostí z ruského dějinného vývoje a orientace v něm. Posluchač by měl mj. získat a) schopnost aplikovat nabyté vědomosti k rozšíření báze svých všeobecných znalostí (přednášky mohou absolvovat i studenti jiných kateder, tzn. nejen katedry slavistiky), b) kvalitativně "hlouběji" chápat a interpretovat některé zásadní jevy ve vývoji a charakteru ruské filologie (týká se přímo studentů rusistiky - právě kvůli nim se přednášky realizují v ruském jazyce), c) případně - při aplikaci těchto znalosti na problematiku cestovního ruchu - orientovat se kvalitněji v ruských historických a historicko-kulturních i společenských jevech, tzn. lépe rozumět ruské každodenní skutečnosti a dokázat ji kompetentněji interpretovat.

Požadavky

Zápočet: Závěrečný test a rozbor jeho výsledků.

Garant

prof. PhDr. Oldřich Richterek, CSc.