Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychologie pro cestovní ruch (KSLA / PZAPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PZAPS - Základy psychologie pro cestovní ruch, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vývoj předmětu psychologie. Vznik psychologie jako samostatné vědní disciplíny.2.Systém psychologických věd. Základní a aplikované obory. Cíle psychologie.3.Obecná psychologie. Definice základních psychologických pojmů. Chování, prožívání.4.Biologická determinace lidské psychiky. Nervový systém. Adaptabilita mozkové činnosti. Dědičnost, genotyp, fenotyp.5.Hlavní skupiny psychických jevů. Psychické procesy a obsahy. Psychické stavy, vlastnosti.6.Vědomí, bdělost, uvědomování, nevědomí, bezvědomí.7.Pozornost. Bezděčná a úmyslná pozornost. Vlastnosti pozornosti.8.Vnímání. Analyzátor. Zákonitosti vnímání. Smyslové klamy, iluze, halucinace.9.Paměť. Kódování, retence, reprodukce. Senzorická, krátkodobá a dlouhodobá paměť.10.Imaginativní procesy. Představivost a fantazie. Eidetické představy. Denní snění.11.Myšlení. Pojem, soud, úsudek. Myšlenkové operace. Konvergentní a divergentní myšlení, tvořivost.12.Emoce. Základní vlastnosti citů. Biologická a sociální stránka citů. Emoční inteligence.13.Vůle, stadia volního procesu. Intrapsychické konflikty.14.Psychologie osobnosti. Pojem osoba, osobnost, psychologické pojetí osobnosti. Osobnost jako hypotetický konstrukt. Struktura a dynamika osobnosti.15.Ego, jeho struktura a funkce. Materiální, sociální, duchovní já. Sebepojetí, reálné a ideální já.16.Inteligence. Znaky inteligentního chování. Pásma inteligence v hodnotách IQ. Typy inteligence.17.Typologie osobnosti. Extraverze, introverze.18.Sociální psychologie. Socio-kulturní determinace lidské psychiky. Memy.19.Kultura. Kulturní produkty materiální a nemateriální. Explicitní a implicitní kultura. Modální osobnost.20.Normy. Konvenční, institucionální a ideální normy.21.Socializace. Fáze socializačního procesu: imitace, identifikace, internalizace.22.Sociální role. Stálé a dočasné role. Identifikace s rolí. Konflikt rolí. Sociální status připsaný a získaný. Statusová úzkost.23.Skupiny. Malé-velké, primární-sekundární, formální-neformální, referenční-nereferenční. Vlastnosti skupin. Fáze vývoje skupiny.24.Sociální percepce. Implicitní teorie osobnosti. Efekt primárnosti. Haló efekt.25.Předsudky a stereotypy. Předsudky pozitivní a negativní, změna předsudků. Autostereotypy, heterostereotypy.26.Postoje. Kognitivní, afektivní a behaviorální složka postoje.27.Jazyk a komunikace. Mezilidské komunikační procesy: symetrické, komplementární.28.Paralingvistické jevy a jejich význam v komunikaci.29.Veřejné mínění. Aspekty přesvědčivé komunikace. Veřejnost, dav, obecenstvo.30.Náročné životní situace. Frustrace. Stres. Syndrom vyhoření.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní teoretické poznatky z psychologie a rozvíjí schopnost psychologického myšlení.

Literatura

Lašek, Jan. Sociální psychologie II. Vyd. 3. Hradec Králové, 2011. ISBN 978-80-7435-116-7.Juklová, Kateřina. Základy obecné psychologie. Vyd. 3. Hradec Králové, 2007. ISBN 978-80-7041-861-1.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, vědomosti dle okruhů v sylabu.

Garant

Mgr. Radka Skorunková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radka Skorunková, Ph.D.