Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická cvičení v RJ a reálie 4 (KSLA / PZRC4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSLA / PZRC4 - Praktická cvičení v RJ a reálie 4, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednočlenné větySouvětíSouvětí souřadnéSouvětí podřadnéMnohočlenné souvětíRuská interpunkceZákladní pojmy textové syntaxeSyntaktický rozbor souvětíOpakování. Konzultace před zkouškou, téma na přání studentů

Získané způsobilosti

Cílem disciplíny je teoretické i praktické osvojení syntaktické stavby ruské věty jednočlenné a souvětí v porovnávacím plánu rusko-českém, získání základních poznatků z oblasti nadvětné syntaxe a dovednosti správného používání interpunkce. Dalším cílem je vytvoření dovednosti provést syntaktický rozbor věty. Absolvování předmětu přispěje k praktickému zvládnutí všech čtyř řečových dovedností v ruském jazyce, které se pohybuje mezi úrovní B1 a B2 dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky.

Požadavky

Zápočet získají studenti, kteří pravidelně navštěvují výuku, splnili všechna domácí zadání, napsali s kladným hodnocením písemnou prověrku na jednočlenné věty a diktát na interpunkci. Podmínkou pro udělení zápočtu je také ústní pohovor na některé z probraných témat a syntaktický rozbor souvětí.Seznam teoretických otázek ke zkoušce nebo zápočtu:1. Věty jednočlenné. Věty s určitým subjektem2. Věty s neurčitým a všeobecným subjektem3. Věty neosobní4. Infinitivní a neslovesné jednočlenné věty5. Souvětí a jeho gramatický význam. Jazykové prostředky konstituující souvětí. Charakteristika syntaktických vztahů mezi částmi souvětí (těsnost). Souřadnost a podřadnost v souvětí. Souvětí bez spojky mezi jeho částmi6. Mnohočlenné souvětí7. Souvětí souřadné. Slučovací souvětí8. Odporovací souvětí9. Stupňovací a vylučovací souvětí10. Souvětí důsledkové, zdůvodňovací a vysvětlovací11. Souvětí podřadné. Typy syntaktických vztahů v souvětí podřadném. Klasifikace souvětí podřadných12. Podřadné souvětí s vedlejší klauzí vztažnou a s vedlejší klauzí obsahovou13. Podřadné souvětí s vedlejšími klauzemi příslovečnými. Podřadné souvětí s vedlejšími klauzemi příslovečnými místními, časovými a srovnávacími (kvalitativně a kvantitativně charakterizujícími)14. Podřadná souvětí s vedlejší klauzí příčinnou, účelovou, účinkovou, podmínkovou a přípustkovou15. Základní rozdíly ve struktuře ruské a české věty16. Základní pojmy textové syntaxe.

Garant

PhDr. Jindřich Kesner, CSc.