Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopedie 1 (KSOCP / KBWQA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KBWQA - Psychopedie 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PSYCHOPEDIE I1. Komprehenzívní a integrativní psychopedie (dále jen psychopedie) jako subsystém komprehenzívní a ingtegrativní speciální pedagogiky - charakteristika, paradigmata v psychopedii, , vztahy k jiným vědním oborům, legislativní vymezení dle Školského zákona 561/2004 Sb.2. Historie a současnost péče o jedince mentální retardací, demencí a jinými psychickými poruchami- historický nástin- moderní trendy v edukaci mentálně retardovaných, problematika lidských práv jedinců s mentální retardací, role nestáních organizací- transformace speciálního školství v psychopedii (Školský zákon 561/2004 Sb.) a další vyhlášky3. Terminologie - definice a klasifikace mentální retardace, demence a jiných psychických poruch4. Referenční pole a cílové skupiny psychopedie, komprehenzívní rehabilitace v psychopedii5. Psychické zvláštnosti cílové skupiny psychopedie, diagnostika6. Edukace cílové skupiny jedinců s autistickým spektrem ? diagnostika, edukace a komprehenzívní rehabilitace7. Edukace cílové skupiny jedinců s Downovým syndromem ? diagnostika,edukace akomprehenzívní rehabilitace8. Komprehenzívní rehabilitace jedinců s více vadami9. Edukace jedince s mentální retardací v rodině se zaměřením na ranou péči a intervenci, edukace jedince s mentální retardací v rodině10. Problematika jedinců s mentální retardací v ústavech sociální péče11. Andragogika a gerontagogika cílové skupiny psychopedie12. Pracovní rehabilitace, problematika zaměstnávání osob cílové skupiny psychopedie13. Osobnost absolventa speciální pedagogiky ? psychopeda, osobnost psychopeda

Získané způsobilosti

Získat teoretické i praktické základní znalosti, schopnosti a dovednosti, které se realizují v subsystému komprehenzívní a integrativní speciální pedagogiky - psychopedii, včetně základní terminologie, referenčního pole jako prostoru, ve kterém se odvíjejí aktivity a působí podmínky vymezující realizaci těchto aktivit se zaměřením na cílovou skupinu (objekt speciálně pedagogické edukace) - jedince s mentální retardací, demencí a jinými psychickými poruchami. Důležitá pozornost je věnována subjektům speciálně pedagogické edukace - rodině a osobnosti psychopeda a dalším pomáhajícím profesím včetně pedeutologie (pregraduální a postgraduální přípravy).

Požadavky

Dvousemestrový předmět Podmínky zápočtů - 75 % účast na přednáškách a seminářích, pokud bude nižší, student musí předložit 2 zápočtové seminární práce. Úspěšné vykonání testů.Zpracování zápočtové práce v rozsahu 8 stran musí obsahovat uvedení předmětu, přednášejícího, ročník, skupinu, semestr, název tématu a osnovu. Práce bude velmi úzce zaměřena na daný problém s teoretickou částí (s literárními odkazy a uvedením dalších získaných pramenů) a vlastní vklad, přínos studenta. Závěr bude obsahovat literaturu dle citační normy. Práce budou presentovány na seminářích a vlastní přínos bude hodnocen klasifikací, která bude součástí zkoušky v letním semestru. Bude hodnocena také aktivita při seminářích.Do závěrečné klasifikace zkoušky v letním semestru bude zahrnuta klasifikace zápočtových seminárních prací, klasifikace z písemných testů a ústního prověření znalostí.

Garant

PhDr. Petra Bendová, Ph.D.