Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Demografie (KSOCP / KDEMR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KDEMR - Demografie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do demografie - definice pojmu, vymezení předmětu, společenský význam disciplíny, vnitřní struktura demografie, demografická literatura. Možnosti využití demografie v sociální pedagogice.2. Historie demografie - vývoj demografického myšlení, česká demografie, historie sčítání lidu a evidence přirozené měny.3. Způsoby měření procesů a jevů v demografii. Demografické ukazatele - míry, kvocienty, čas v demografii, Lexisův diagram.4. Struktura obyvatelstva podle pohlaví a věku, národnostní, sociální, ekonomická a vzdělanostní struktura, struktura obyvatelstva podle náboženského vyznání.5. Prostorová struktura obyvatelstva, migrace.6. Demografická analýza - úmrtnost.7.-8. Demografická analýza - sňatečnost, rozvodovost.9. Demografická analýza - plodnost, porodnost, potratovost.10. Celkové charakteristiky přirozené reprodukce.11. Demografické odhady a projekce. Světový populační vývoj. Aktuální populační prognózy české a světové populace.12. Populační teorie demografická revoluce, druhý demografický přechod. Populační politika, její možnosti a meze.13. Demografie České republiky a její postavení ve světovém populačním vývoji. Aktuální demografické otázky současnosti.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními demografickými pojmy, metodami demografické analýzy a současným demografickým vývojem.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je zpracování seminární práce v rozsahu 6 - 8 stran textu. Témata zápočtové práce jsou zveřejněna na začátku semestru. Volbu jiného tématu je třeba předem konzultovat s vyučujícím. Zkouška probíhá písemnou a ústní formou. Tematickými okruhy jsou body osnovy předmětu.

Garant

Mgr. Leona Stašová, Ph.D.