Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika (KSOCP / KETIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KETIK - Etika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do etiky, etymologie pojmů. Předmět a objekt etiky jako speciální filozofické a antropologické disciplíny. Vztah etiky k dalším vědám.2. Základní pojmy a kategorie ? etika, morálka, moralita, svědomí, dobro a zlo, čest, účel, svědomí, spravedlnost, aj.3. Stručný přehled etických koncepcí a teorií. Soudobé etické teorie.4. Morálka a morální regulace chování. Základní morální pojmy a kategorie. Autoregulace chování a morální výchova. Morální ctnosti a problém svědomí.5. Společnost a mravní normy. Lidská práva, hodnoty ve společnosti, sociální spravedlnost, sociální stát, sociální politika.6. Morálka a právo, etické kodexy v lidských společenstvích. Význam etického kodexu v praxi, diskuse nad etickými kodexy.7. Etika ctnosti, hodnoty a hodnotová etika. Hodnoty a profesní etika. Hodnoty v pomáhajících profesích, hodnotové orientace, typologie hodnot v sociální práci a ve výchovném procesu.8. Etická zodpovědnost jako součást profese. Zodpovědnost vůči sobě, profesi, klientům, kolektivu a společnosti.9. Etika výzkumu a práce s daty v sociálních vědách a v práci s klienty.10. Etická rozhodnutí, etické principy. Etická dilemata a možnosti jejich řešení.11. Příklady eticky orientovaných situací v pomáhajících profesích ? důstojnost, soukromí, práva klienta, informovaný souhlas, hodnoty klienta versus hodnoty pracovníka, profesní vztah a jeho limity, úcta k životu, ?12. Etické problémy a dilemata v praxi.

Získané způsobilosti

Student se naučí promýšlet probíraná témata v praxi, reflektovat své vlastní postoje a hodnoty v konkrétních situacích a využívat různé cesty k řešení vznikajících etických problémů.

Požadavky

Student zpracovává úkoly zadané ve studijní opoře s použitím zde doporučené studijní literatury. Zápočtová práce pak obsahuje analýzu, vyhodnocení a vlastní zamyšlení nad vybraným etickým problémem z praxe.

Garant

Mgr. Leona Stašová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Josef Kasal, Ph.D.