Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvalitativní výzkumná šetření sociálních (KSOCP / KKVSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KKVSS - Kvalitativní výzkumná šetření sociálních, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy, přístupy a teoretická i metodologická východiska kvalitativního výzkumu. Specifika poznání společnosti prostřednictvím kvalitativního výzkumu, rozumějící funkce výzkumu a jeho využití v sociální pedagogice. 1h Rk, samostudium2. Fáze kvalitativního výzkumu a jeho plánování. Výběr tématu výzkumu (vyhledání sociální skupiny, jíž se bude šetření věnovat), tvorba plánu výzkumu, formulace výzkumných otázek, strategie sběru dat a výběru informantů. Validita a rizika výzkumu. 1h Rk, samostudium3. Metody sběru dat ? kvalitativní rozhovor (druhy rozhovorů, použití otázek a způsoby dotazování, vedení rozhovoru, ?). Aplikace v oblasti vlastního šetření sociálních skupin. 1h Rk, samostudium4. Metody sběru dat - ohniskové skupiny (skupinový rozhovor, specifika využití dynamiky skupiny, facilitace skupiny, ?). Možnosti a rizika skupinového dotazování. Aplikace v oblasti vlastního šetření. 1h Rk, samostudium5. Metody sběru dat - pozorování (plán, časová dotace, rozvržení, sledované jevy?). Aplikace v oblasti vlastního šetření. 1h Rk, samostudium6. Zpracování dat a jejich analýza (segmentace, kódování, kategorizace,?) 1h Rk, samostudium7. Kvalitativní obsahová analýza dokumentů, textů a dalších zdrojů. Možnosti využití při doplnění informací k analýze sociálních skupin. 1h Rk, samostudium8. Aplikovaná analýza dat na příkladu vlastního šetření. 1h Rk, samostudium9. Teoretická citlivost, práce s daty. Hledání ústřední kategorie ve vlastním výzkumném šetření. 1h Rk, samostudium10. Interpretace dat, psaní závěrečné zprávy a příprava prezentace výsledků šetření. 1h Rk, samostudium

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je hlubší poznání sociálních skupin, k nimž studenti v praxi směřují, prostřednictvím vlastního kvalitativního výzkumného šetření. Studenti si mají v rámci seminárních cvičení osvojit dovednosti spojené s realizací kvalitativního výzkumu a lépe poznat a pochopit povahu, kulturu a sociální život vybraných sociálních skupin. Těžiště seminární práce je ve skupinové práci soustředěné na přípravu, realizaci a vyhodnocení vlastního empirického šetření. Výběr skupin pro šetření je ponechán na volbě studentů, doporučeny jsou především takové skupiny, k nimž studenti po absolvování studia směřují, specifické subkultury, event. rizikové skupiny obyvatel. Může jít např. o děti a mládež v nízkoprahových zařízeních, bezdomovce, mládež na ulici, různé druhy subkultur, atd. Témata jednotlivých seminářů kopírují průběh realizace výzkumného šetření:

Požadavky

Studenti v průběhu semestru samostatně zpracovávají výzkumné šetření. Jeho jednotlivé fáze jsou nastíněny v rámci řízených konzultací a studenti do nich hlouběji pronikají v rámci samostudia i vlastní výzkumné práce. Doporučená literatura k jednotlivým krokům realizace výzkumných šetření je součástí samostatných studijních opor. V úvodním setkání probíhá představení specifik kvalitativního výzkumu a možností studia různých sociálních skupin. Studenti si mohou vybírat témata dle vlastní volby. Doporučovány jsou sociální skupiny, s nimiž ve své profesi přicházejí do kontaktu, či k nimž po absolvování studia směřují. Řízené konzultace probíhají na začátku semestru a v jeho druhé polovině. Po první řízené konzultaci si studenti vybírají témata svého šetření, v případě potřeby je konzultují s vyučující osobně či prostřednictvím e-mailu. Připravují si samostatně plán šetření a začínají se sběrem dat. K druhé části řízených konzultací již přinášejí první výsledky vlastního šetření ? min. první přepsaný výzkumný rozhovor. V této fázi řízených konzultací se seznamují se základy kódování, kategorizace a interpretace kvalitativních dat. V další části semestru dokončí sběr dat a pokusí se o jejich zpracování. Výsledky své práce předávají v písemné podobě a osobně prezentují kolegům v termínu udělování zápočtu.

Garant

Mgr. Leona Stašová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Leona Stašová, Ph.D.