Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management ve školství (KSOCP / KMASK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KMASK - Management ve školství, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní terminologie školského managementu .2. Principy uplatňované v školském managementu (humanizace, demokratizace, princip samosprávnosti, efektivnosti) a jejich aplikace v řízení školy.3. Charakteristika funkcí managementu (plánování, organizování, kontrola, hodnocení a vedení). Vliv rozhodování na řízení mateřské školy. Realizace funkce plánování. Strategické plánování, operativní plánování, plány vypracované ve škole. Funkce analýzy SWOT při plánovaní a kontrole4. Autonomie, samosprávnost a jejich uplatňování v činnosti školy. Samosprávní orgány ve škole a ve školství. Rada školy. Škola a zřizovatel.5. Kultura školy, klima školy, vliv školského managementu na vytváření image školy. Public relations školy - pojem, cíle, cílové skupiny, druhy.6. Marketing školy - pojem, trh ve školství, obsah školského marketingu. Funkce a role ředitele školy v marketingu školy - kompetence, práce s informacemi.7. Kontrola, smysl evaluace a autoevaluace školy. Legislativní rámec, vazba na RVP . Plánování autoevaluace MŠ. Oblasti, kritéria evaluace.8. Realizace evaluace. Shromažďování dat v souvislosti s hodnotícími procesy ve škole. Zpracování dat a interpretace výsledků. Zpracování autoevaluační zprávy.9. Strategie rozvoje školy, řízení změn v pedagogickém procesu, organizačních změn. Funkce školy ? model organizace a koordinace činnosti školy. Teorie projektování a plánování činnosti školy. Organizační učení školy.10. Peer Review - kolegiální evaluace školy11. Vzdělávací a školská politika. Aktuální otázky vzdělávací politiky. Školské asociace. MŠMT.

Získané způsobilosti

Cílem je vyložit aspekty, funkce a činnosti související s řízením MŠ, ZŠ a SŠ. Dále je pozornost věnována kultuře školy, marketingu školy, řízením vnějších vztahů, aktuálním otázkám vzdělávací politiky. Bude vysvětlena podstata plánování, procesu a výstupů autoevaluace, včetně významu autoevaluace školy pro její trvalý rozvoj.

Požadavky

Zápočet:- v denním studiu aktivní účast na přednáškách, v kombinovaném studiu účast na konzultacích. - vypracování a obhájení seminární práce na zadané téma- součástí zápočtu je písemný test z teoretických poznatků prezentovaných na přednáškách (požadavek zisku minimálně 65 % bodů)Požadavky při zkoušce: v ústním projevu student prokáže znalosti a pochopení probraného učiva, podkladem ke zkoušce jsou výsledky testu a seminární práce Seminární práce v rozsahu 3 - 5 NS (5400 - 9000 znaků včetně mezer) je zpracovávána ve dvojicích. Studenti musí využít minimálně 5 odborných zdrojů (odbornou publikací se rozumí monografie či článek z odborných recenzovaných časopisů). Alespoň jedním z odborných zdrojů musí být odborný článek či publikace v cizím světovém jazyce (např. anglický, španělský, francouzský apod.).Studenti si vybírají témata po konzultaci s vyučujícím ? ideálně do 3. přednášky. Téma by mělo být zaměřeno na praktické aspekty řízení a evaluaci ve škole. Tj. nesmí jít o rešerši literatury k tématu, ale o reflexi praktických zkušeností diskutovaných na základě odborné literatury.Struktura seminární práce:? Cíl práce (maximum 2 věty)? Motivace k výběru tématu seminární práce (maximum 2 věty)? Kontext získání praktických zkušeností s tématem (vlastních či cizích zkušeností z praxe), ? popis ?příběhu?/zjištění, ? Reflexe zkušeností? Diskuse zjištění opřená o odbornou literaturu (teorii školského managementu či pedagogické evaluace) - v diskusi je třeba porovnávat konfrontovat, diskutovat praktické poznatky s poznatky z odborné literatury? Závěr, shrnutí, zhodnocení cíle sem. práce (maximum 7 řádek)? Použitá literatura (užití citační normy APA styl)? v případě potřeby přílohaU seminární práce budou hodnocena následující kritéria (seminární práce nebude uznána, pokud nebudou splněna všechna kritéria):1. Aktuálnost a vhodnost vybraného tématu 2. Praktičnost seminární práce3. Posouzení logické provázanosti jednotlivých prvků seminární práce4. Projev názoru/ů5. Zpracování diskuse ? schopnost diskutovat praktické zkušenosti se soudobými poznatky z odborné literatury6. Formální kritéria:? Rozsah seminární práce? Struktura seminární práce? Vhodné citování odborné literatury? Použití odborných zdrojů včetně cizojazyčných (světový jazyk) ? Doložený cizojazyčný text formou PDF souboru jako příloha k seminární práci

Garant

Ing. et Bc. Stanislav Michek, Ph.D.

Vyučující

Ing. et Bc. Stanislav Michek, Ph.D.