Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie sociálně pedagogického výzku (KSOCP / KMSPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KMSPV - Metodologie sociálně pedagogického výzku, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Metodologie společenských věd, podstata disciplíny, místo v systému věd; základní pojmy jako je věda, metodologie vědy, logika vědy, jazyk vědy, vědecko-výzkumná koncepce, vědeckovýzkumná procedura, vědecký fakt, filozofie vědy aj.2. Společenskovědní výzkum, podstata, charakteristika, druhy, etapy. Průběh výzkumu, plánování výzkumu3. Výzkumná metoda - podstata, třídění.4. Dokumentová metoda.5. Pozorování.6. Explorativní metody. Společné znaky.7. Interview; jednotlivé druhy včetně narativní, hermeneutického a etnografického.8. Dotazník, anketa ? rozdíly.9. Testy.10. Sociometrie.11. Experiment.12. Kvantitativní a kvalitativní zpracování údajů.13. Moderní kvalitativní metody, např. Zakotvená teorie aj.14.Výzkumné téma, vědeckovýzkumný problém, ústřední a dílčí hypotézy, charakter vědeckovýzkumné práce, metody zpracování výzkumu, vědecko-výzkumný vzorek, teoretická východiska výzkumu, projekt výzkumu, prezentace a interpretace výsledků.15.Výzkumná zpráva, její náležitosti a vypracování

Získané způsobilosti

Cílem výuky je osvojení základů metodologie společenských věd, tj. získání základní orientace o podstatě, zákonitostech a metodách výzkumu ve společenských vědách, a to v rovině vědomostí i dovedností tak, aby byl absolvent předmětu schopen samostatně projektovat a realizovat výzkum menšího rozsahu.

Požadavky

1. samostatné vyhledání další studijní literatury k předmětu ve zdrojích informací;2. referát o metodologické problematice podle pokynu vyučujícího v návaznosti na seminární práci;3. projekt výzkumu na společenskovědní téma podle vlastní volby ;Zkouška z předmětu metodologie je písemná nebo ústní (body obsahu jsou tematickými okruhy ke zkoušce).

Garant

doc. PhDr. Jiří Semrád, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Semrád, CSc.