Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogika volného času 2 (KSOCP / KNBPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KNBPA - Pedagogika volného času 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Právo a volný čas - mezinárodní úmluvy (Listina základních práv a svobod, Úmluva o právech dítěte), volný čas v právních normách v ČR.2. Metodické a bezpečnostní zásady vybraných činností ve volném čase, základy zdravovědy.3. LDT - charakteristika, dělení, náplň, organizační zajištění,...4. Pedagogika zážitku - Outward Bound, výchova mládeže k přírodě.5. Zařízení pro VMV - školská, materiální vybavení jednotlivých zařízení, specifika.6. Aktivity, prostory a zařízení VČ dětí a mládeže v mezinárodním kontextu.7. Perspektivy a problémy VČ. Výzkumná oblast dětí, mládeže a dospělých u nás a v zahraničí.8. Sociální pedagog. Typologie pedagoga VČ, rozsah profesionální působnosti, vzdělávání a působnost sociálních pedagogů u nás a v zahraničí.9. Granty, projekty - Program EU ?YOUTH? - zásady projektů a grantů, možnosti skupinových a individuálních projektů v rámci EU.

Získané způsobilosti

Stručné seznámení s vybranými metodickými a právními aspekty ganizování volnočasových činností. Cílem je podat stručný přehled základních znalostí, aktuálních informací a praktických doporučení při organizování volnočasových činností pro děti, mládež a dospělé. Součástí je i oblast zdravovědy ? povinnosti zdravotníka, postup v případě úrazu a oblast první pomoci, atd. Orientace v platných právních předpisech související s volnočasovou problematikou.

Požadavky

Podmínky k zápočtu:1. Aktivní účast na seminářích (min. 50%)2. Vytvoření projektu, žádosti směřovaného do oblasti volného času dětí, mládeže nebo dospělých. Např. LDT, preventivní program, jednorázová nebo dlouhodobá akce, zaměřit na konkrétního poskytovatele finanční dotace - obec, kraj, stát,...3. Představení, seznámení ostatních s vybranou právní normou z oblasti volného času. Výběr právních norem bude upřesněn na prvním setkání.Bod č 2 splnit nejdéle do konce příslušného zkouškového období ve kterém je předmět vyučován.Zkouška - jedná se o soubornou zkoušku za dva semestry, předmět navazuje na prerekvizitu:1. Vylosování jednoho z témat, cca 15 minutová písemná příprava.2. Metodický příklad z bezpečnosti práce při volnočasových aktivitách.3. Diskuse z oblasti právních norem vztahujících se k oblasti volného času.4. Možnost doplňujících otázek ze základních pojmů, termínů z celé oblasti Pedagogiky volného času.

Garant

Mgr. Leoš Šebela