Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Občanské právo (KSOCP / KOBPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KOBPR - Občanské právo, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vlastnické právo- pojem vlastnictví, oprávnění vlastníka; sousedské vztahy; žaloby na ochranu vlastnického práva; nabývání vlastnictví smlouvou a na základě jiných skutečností; vydržení; právní režim věci opuštěné nebo ztracené a nalezené,- podílové spoluvlastnictví: vznik spoluvlastnictví; práva a povinnosti spoluvlastníků při hospodaření se společnou věcí, předkupní právo spoluvalstníka; zrušení a vypořádání spoluvlastnictví,- společné jmění manželů (SJM): vznik SJM; zákonný rozsah SJM, rozšíření a zúžení SJM, práva a povinnosti vyplývající ze SJM; zánik a vypořádání SJM,2. Odpovědnost za škodu- obecná odpovědnost: odpovědnost za škodu způsobenou porušením právních povinností (předpoklady odpovědnosti, způsob a rozsah náhrady škody),- jednotlivé příklady zvláštní odpovědnosti se zaměřením zejm. na odpovědnost nezletilého za způsobenou škodu, odpovědnost za škodu způsobenou provozem motorového vozidla, ale i odpovědnost za škodu na vnesených a odložených věcech apod.,3. Bezdůvodné obohacení- vymezení pojmu, případy bezdůvodného obohacení,4. Kupní smlouva- kupní smlouva jako jeden ze způsobů nabývání vlastnictví, nabývání vlastnictví na základě kupní smlouvy v případě věci movité a nemovité, výhrada vlastnictví,- prodej zboží v obchodě: odpovědnost za vady (zákonná odpovědnost za vady, zákonná záruka, smluvní záruka), nároky z odpovědnosti za vady zboží, prodej použitých věcí,5. Nájemní smlouva- právní členění nájemních bytů (zvláštní kategorie bytů družstevních), obsah nájemní smlouvy,- práva a povinnosti pronajímatelů a nájemců ? údržba bytu, stavební úpravy, podnájem bytu,- zvyšování nebo snižování nájemného- společný nájem bytu a společný nájem bytu manžely: vznik společného nájmu, zánik společného nájmu bytu,- přechod nájmu bytu po smrti nájemce, popř. po smrti společného nájemce bytu; důsledky trvalého opuštění společné domácnosti,- zánik nájmu bytu: dohoda, uplynutí doby, výpověď,- žaloba na vyklizení, žaloba nájemce na neplatnost výpovědi6. Darování, půjčka, výpůjčka- rozdíl mezi půjčkou a výpůjčkou; povinnosti vypůjčitele; okamžik nabytí vlastnického práva z důvodu darovaní, možnost domáhat se vrácení daru7. Uplatňování občanskoprávních nároků v řízení před soudem prvního stupně- řízení sporné - základní procesní zásady,- účastníci řízení, náležitosti žaloby, soudní poplatek a další náklady řízení- postup soudu v řízení, problematika dokazování- soudní rozhodnutí (platební rozkaz, rozsudek, usnesení),- opravné prostředky- výkon rozhodnutí (exekuce)

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je uvést do problematiky občanského práva. Základem pro výuku je tedy občanský zákoník (zákon č. 89/2012 Sb.) a související předpisy.

Požadavky

Student zpracovává úkoly zadané vyučujícím. Kontrola získaných znalostí - zápočtový test a zkouška.

Garant

JUDr. Jakub Kavalír

Vyučující

Ing. Mgr. Radek Neděla