Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika (KSOCP / KPLTI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KPLTI - Sociální politika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

BLOK I.SOCIÁLNÍ POLITIKA1. Vznik institucí sociální politiky- vývoj občanství- teorie byrokracie- základní funkce sociální politiky2. Principy sociální politiky- solidarita- sociální spravedlnost- sociální nerovnosti- cíle sociální politiky3. Vývojové etapy sociální politiky- pojem a definice welfare state4. Sociální stát a jeho režimy- klasifikace Esping-Andersena, Titmusse- institucionální a residuální pojetí- welfare mix5. Krize sociálního státu a její příčiny- hledání evropského sociálního státu6. Sociální pomoc- nástroje a cíle- pojem chudoba a její různé definice, past chudoby7. Prevence sociálních problémů- sociální pojištění- demografické charakteristiky společnosti- problematika stárnutí společnostiBLOK II.ZÁKLADNÍ OBLASTI SOCIÁLNÍ POLITIKY8.Politika zaměstnanosti a pracovního trhu- kompenzace příjmu v nezaměstnanosti- aktivní politika a její nástroje- národní plán zaměstnanosti9.Zdravotní politika- organizace zdravotních systémů- náklady na zdravotní politiku10.Vzdělávací politika- vztah k hospodářské politice- investice do lidského kapitálu a návratnost11.Rodinná politika- funkce a význam rodiny ve společnosti- pojetí rodiny ? konzervativní, liberální, sociálně-demokratické - a odpovídající modely rodinné politiky12.Bytová politika- indikátory úrovně a potřeby bydlení- sociální bydlení13.Soudobé trendy a problémy sociální politiky- instituce a úmluvy- harmonizace systémů

Získané způsobilosti

Cíle předmětu: vybavit studenty znalostí historie moderní sociální politky, současného stavu a vývojových tendencí sociální politiky ve světě a v České republice a teorie sociální politiky. Vést je k tomu, aby byli po skončení studia schopni využít nabytých vědomostí v praxi. Charakteristika získaných dovedností a vědomostí: Student umí používat pojmy a nástroje sociální politiky důležité pro sociálně pedagogickou praxi. Hlavní důraz by měl být kladen na to, aby studenti porozuměli všestranným účinkům jednotlivých politik a jejich vzájemnému ovlivňování. V důsledku by měli být studenti schopni využít poznatků a znalostí v praxi při nalézání vhodných řešení sociálních problémů.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu: 1. Vypracování seminární práce na vybrané téma. Rozsah 1250 ? 2500 slov. Text bezpodmínečně v úvodu obsahuje cíl zpracování práce, aplikační a symbolický cíl, dále je v úvodu zmíněn stručný obsah, resp. sled dílčích témat textu (a komentář k logice jejich zařazení a sledu...),- text pracuje s tištěnými zdroji, s elektronickými zdroji a minimálně s jedním cizojazyčným zdrojem. Text obsahuje odkazy na zdroje přímo v textu. Na konci textu je uveden (1) soupis bezprostředně použitých a (2) dalších relevantních zdrojů, které byly volně využity při zpracování tématu (nebyly citovány ani parafrázovány v textu). Dodržujte základní body normy ISO 690, která se týká bibliografické citace zdrojů.2. Bodový výsledek závěrečného zápočtového testu alespoň 50% maxima.Podmínky složení zkoušky:Zkoušce předchází udělení zápočtu. Zkouška bude probíhat písemnou formou.

Garant

PhDr. Martin Smutek, Ph.D.