Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogicko psychologická diagnostika (KSOCP / KPPDI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KPPDI - Pedagogicko psychologická diagnostika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů. Využití diagnostiky v různých pracovních kontextech a její cíle.2. Etika v diagnostickém procesu. Standardy pro užívání diagnostických metod. Diagnostický postup.3. Dělení diagnostických metod v pedagogické a psychologické praxi. Vlastnosti diagnostických metod, požadavky na kvalitu metod.4. Pozorování. Rozhovor. Anamnéza. Analýza produktů činnosti ? kresby, erby, jiná díla, sešity, slohové práce.5. Analýza dokumentů ? vysvědčení, lékařské a jiné zprávy.6. Projektivní techniky ? kresba, rozbor písma, nedokončené věty.7. Dotazníky a testy zaměřené na poznání některých aspektů osobnosti: životní spokojenost, zvládání stresu.8. Dotazníky a testy individuální dg. ve školní praxi: zájmové dotazníky, motivace k výkonu, styly učení, atypické projevy chování, sebepojetí školní úspěšnosti.9. Dotazníky a testy pro dg. skupiny: klima školní třídy, sociální opora, test týmových rolí (management).10. Speciálně-pedagogická diagnostika a diagnostika školní zralosti: lateralita, test školní zralosti, test vln a hvězd, SPU, dětský screening.11. Diagnostika prostřednictvím psychoher.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je orientace v jednotlivých metodách a postupech pedagogicko psychologické diagnostiky směrem k poznání stavu a vývoje psychické individuality - žáka nebo sociální skupiny - školní třídy v pedagogické situaci (výchova a vzdělání), včetně porozumění jedinci a skupině.

Požadavky

Plnění úkolů zadaných v přímé výuce. Způsob kontroly: individuální kontrola v rámci konzultací a prostřednictvím internetu.Zápočet: písemný formou testu.

Garant

Mgr. Gabriela Slaninová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Anežka Volková