Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychologie zdraví (KSOCP / KPSYZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KPSYZ - Úvod do psychologie zdraví, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

? Předmět psychologie zdraví, vývoj medicínského myšlení, modely zdraví nemoci 20. a 21. století, holistický přístup ke zdraví a nemoci. Psychosociální rizikové faktory zdraví, základní problémy psychosomatiky, multikauzální etiologie onemocnění, psychoneuroimunologie, komplexní léčba onemocnění, léčebné společenství.? Psychické reakce v životních kontextech, psychická zátěž a stres, obranné mechanismy, coping, proaktivní zvládání stresu. Salutoprotektivní faktory životního stylu, moderátory zdraví, subjektivní kvalita života, smysl života)? Chování a zdraví, zdraví a duševní hygiena ( prevence syndromu vyhoření).? Metody psychologické intervence v programech podpory zdraví. Sociálně-psychologický výcvik a psychoterapie.

Získané způsobilosti

Seznámit studenty s aktuálními tématy psychologie zdraví a nemoci a možnostmi aplikace v profylaxi, terapii a rehabilitaci u specifických skupin klientů. Získat dílčí praktické dovednosti pro realizaci programů podpory zdraví s akcentem specifické potřeby cílové skupiny populace.

Požadavky

---Zpracování seminární práce v rozsahu 10-15 ti stran a obhajoba práce. Seminární práce by měla být reálným programem podpory zdraví pro konkrétní cílovou skupinu populace. Zpracování tématu by mělo důsledně vycházet z interdisciplinárního přístupu. Program závazně obsahuje: specifikaci cílové skupiny(např. děti mladšího školního věku),teoretický rozbor problému (např. dětská obezita), cíle programu(rozvoj žádoucích averzí a preferencí a stravovacích zvyklostí, rozvoj racionálního potravního chování). Dále popis konkrétních metod a postupů intervence. Seznam použité literatury podle citační normy.---zápočtový test

Garant

MUDr. Vladislava Šumberová