Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogika volného času 2 (KSOCP / KPVC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KPVC2 - Pedagogika volného času 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Právo a volný čas - mezinárodní úmluvy (Listina základních práv a svobod, Úmluva o právech dítěte), volný čas v právních normách v ČR.2. Metodické a bezpečnostní zásady vybraných činností ve volném čase, základy zdravovědy.3. LDT a zotavovací akce - charakteristika, dělení, náplň, organizační zajištění,...4. Pedagogika zážitku - Outward Bound, výchova mládeže k přírodě.5. Perspektivy a problémy VČ. Výzkumná oblast dětí, mládeže a dospělých u nás a v zahraničí.6. Sociální pedagog. Typologie pedagoga VČ, rozsah profesionální působnosti, vzdělávání a působnost sociálních pedagogů u nás a v zahraničí.7. Granty, projekty - Program EU ?YOUTH? - zásady projektů a grantů, možnosti skupinových a individuálních projektů v rámci EU.

Získané způsobilosti

Stručné seznámení s vybranými metodickými a právními aspekty ganizování volnočasových činností. Cílem je podat stručný přehled základních znalostí, aktuálních informací a praktických doporučení při organizování volnočasových činností pro děti, mládež a dospělé. Součástí je i oblast zdravovědy ? povinnosti zdravotníka, postup v případě úrazu a oblast první pomoci, atd. Orientace v platných právních předpisech související s volnočasovou problematikou.

Požadavky

Podmínky k zápočtu:1. Aktivní účast na seminářích (podle formy studia upřesněna na prvním semináři)2. Vytvoření projektu, žádosti směřovaného do oblasti volného času dětí, mládeže nebo dospělých. Např. LDT, preventivní program, jednorázová nebo dlouhodobá akce, zaměřina na konkrétního poskytovatele finanční dotace - obec, kraj, stát,...3. Představení, seznámení ostatních s vybranou právní normou z oblasti volného času. Výběr právních norem bude upřesněn na prvním setkání.Bod č 2 splnit nejdéle do konce příslušného zkouškového období ve kterém je předmět vyučován.Zkouška - jedná se o soubornou zkoušku za dva semestry, předmět navazuje na prerekvizitu:1. Vylosování jednoho z témat, cca 15 minutová písemná příprava.2. Metodický příklad z bezpečnosti práce při volnočasových aktivitách.3. Diskuse z oblasti právních norem vztahujících se k oblasti volného času.4. Možnost doplňujících otázek ze základních pojmů, termínů z celé oblasti Pedagogiky volného času.

Garant

Mgr. Jan Sýkora

Vyučující

Mgr. Jan Sýkora