Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KSOCP / KQHTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KQHTA - Sociologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia sociologie. sociologie jako obor, předmět sociologie a různorodost jeho pojetí, sociologické poznání, sociologická imaginace.2. Vztah sociologie k ostatním vědám. Funkce a struktura sociologie.3. Kořeny sociologie. Sociologie a sociální filozofie. Vznika vývoj sociologie v 19. století.4. Sociologie 20. století.5. Česká sociologie.6. Metody sociologického poznání. Metody, techniky, etapy sociologického průzkumu.7. Společnost v sociologickém pojetí. Společnost a kultura.8. Sociální struktura. Sociální stratifikace a diferenciace. Sociální mobilita. Problematika legitimizace sociálních nerovností.9. Sociální instituce, organizace, byrokracie.10. Sociální útvary a seskupení. Sociální kontrola.11. Veřejné mínění, fáma, reklama, móda.12. Sociální procesy. Sociální vývoj a sociální změna.13. Sociologické pojetí osobnosti. Socializace, výchova a ritualizace jednání.14. Sociologie životního způsobu.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními sociologickými pojmy, vývojem přístupů k výkladu sociálních jevů a nejvýznamnějšími osobnostmi světové i české sociologie jako základem pro další poznávání sociálního kontextu výchovného procesu. Studenti by měli porozumět sociálním činitelům vzniku problémů a sociálním podmínkám, se kterými se budou setkávat při výkonu své profese. Absolvent kursu by se měl orientovat v sociologické terminologii, v základních sociologických teoriích a typech sociologického myšlení. Důraz bude kladen na porozumění společenskému vývoji moderní společnosti a s tím spojeným sociálním problémům.

Požadavky

Zápočet je udělován na základě splnění následujících podmínek:- odevzdání seminární práce na vybrané téma (v rozsahu 5-8 stran textu) - odevzdání písemné reflexe nad přečtenou sociologickou knihou (v rozsahu min. 2 stran normovaného textu)

Garant

Mgr. Leona Stašová, Ph.D.