Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie (KSOCP / KRAZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KRAZA - Základy ekonomie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní ekonomické pojmy (ekonomické vědy, pojmy, ekonomické problémy).2. Formování trhu (typy trhů, tržní subjekty, makroekonomický koloběh).3. Základní makroekonomické veličiny (makroekonomické veličiny, čistý ekonomický blahobyt).4. Základní elementy trhu (nabídka, poptávka, cena, konkurence).5. Peníze a peněžní trh (funkce a vývoj peněz, bankovní soustava ČR).6. Trh práce a nezaměstnanost (práce a nezaměstnanost, sociální důsledky nezaměstnanosti, sociální nerovnost, chudoba).7. Inflace (charakteristika, měření, sociální důsledky inflace).8. Hospodářský cyklus (charakteristika, druhy cyklů)9. Hospodářská politika státu (cíle a nástroje HP, selhání trhu a selhání vlády, veřejné statky, externality).10. Fiskální politika (cíle, nástroje, druhy fiskální politiky, soustava veřejných rozpočtů, státní rozpočet, územní rozpočty, rozpočtový deficit, veřejný dluh).11. Měnová politika (cíle, nástroje a druhy, souvislost se sociální politikou).12. Otevřená ekonomika (platební bilance, systémy měnových kurzů, regulace měnového kurzu, protekcionismus).13. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek (členění nákladů a výnosů, zjišťování hospodářského výsledku).14. Podnikání (subjekty podnikání, podniky jednotlivců a obchodní společnosti).

Získané způsobilosti

Osvojit si základní pojmy a ekonomický styl myšlení, chápat a hodnotit hospodářské a sociální procesy ve společnosti, získat přehled o mikro a makroekonomice v souvislosti se sociální problematikou.

Požadavky

Průběžná kontrola formou diskuse, zápočet udělen po odevzdání seminární práce na zadané téma a po splnění zápočtového testu.

Garant

Ing. Eva Šimková, Ph.D.