Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie dětí a mládeže (KSOCP / KRUSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KRUSA - Sociologie dětí a mládeže, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociologie dětí a mládeže jako speciální sociologická disciplína, předmět jejího zájmu.2. Životní cyklus, etapy života v sociologickém pohledu (dětství, mládí, dospělost, stáří), jedinec a jeho životní dráha.3. Sociální kontext dětství, dětství a socializace, faktory formování osobnosti dítěte, vrůstání do světa dvou pohlaví.4. Aktuální problémy dětství, společenské ohrožení dítěte, dítě a jeho práva. Syndrom zneužívaného a zanedbávaného dítěte a jeho společenské souvislosti.5. Mládí jako proces dospívání, postavení a charakteristika mládeže v současnosti, struktura mládeže a její hodnotová orientace.6. Socializační proces u mládeže, aktuální problémy mládeže, střetávání dvou generací.7.- 8. Rodina a její úloha v životě a socializačním procesu dětí a mládeže.9. Škola jako socializační činitel, vybrané sociologické problémy.10. Masmédia v životě dětí a mládeže.11. Vrstevnické skupiny.12. Životní způsob dětí a mládeže. Základní kategorie životního způsobu (komplex činností času pracovního, vázaného a volného). Vybrané problémy životního způsobu.13.-14. Sociálně patologické jevy u dětí a mládeže.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je aplikovat získané poznatky z obecné sociologie v oblasti sociálních aspektů rozvoje osobnosti dětí a mládeže a vytvořit předpoklady pro budoucí práci studentů s těmito věkovými a sociálními kategoriemi.

Požadavky

Zápočet bude udělován na základě odevzdání seminární práce a následné diskuse nad jejím obsahem. Témata zápočtových prací budou upřesněna na začátku semestru.Zkouška proběhne písemnou a ústní formou. Student u zkoušky předloží seznam prostudované literatury. Tématickými okruhy ke zkoušce jsou body osnovy předmětu.

Garant

Mgr. Leona Stašová, Ph.D.