Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia a metodologie spol. věd (KSOCP / KUVST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KUVST - Úvod do studia a metodologie spol. věd, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vysoká škola jako instituce. Organizační struktura vysoké školy. Vysokoškolský zákon a vnitřní předpisy vysoké školy.2. Vysokoškolské studium, jeho zvláštnosti. Racionální studium, organizace duševní práce.3. Studijní obor, jeho koncepce. Studijní informační systém.4. Praxe v rámci studia, možnosti studia v zahraničí.5. E-learning a jeho využití v rámci výuky na UHK (Moodle, WebCT,...). Studentské organizace (ESN Buddy System HK, AIESEC, Studentská unie, ...).6. Filozofie vědy a vědeckého výzkumu. Struktura a formální požadavky na odborné práce.7. Zdroje odborných informací, databáze a katalogy. Citační norma a její uplatňování. Odkazování na zdroje informací v textu, práce s odbornými zdroji.8. Metodologie společenských věd. Výzkumné metody, podstata, třídění.9. Dokumentové a explorativní metody.10. Sociometrie. Experiment.11. Zpracování a prezentace dat.12. Výzkumná zpráva, formální náležitosti zpracování.13. Kolokvium k vyhodnocení seminárních prací.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je základní obeznámení s pojetím vysokoškolského studia v ČR, základní orientace v oblasti organizace studia na UHK, fakultě, pojetím a zásadami zpracování odborných prací. Nedílnou součástí je orientace mezi základními výzkumnými metodami ve společenských vědách.

Požadavky

Pro studenty prezenčního studia: zápočet je udělen na základě aktivní účasti na seminářích, vypracování seminárního úkolu, který definuje vyučující na začátku semestru.Pro studenty kombinovaného studia: zápočet je udělen na základě aktivní účasti v rámci řízených konzultacích, vypracování seminárního úkolu, který definuje vyučující na začátku semestru.

Garant

PaedDr. Monika Žumárová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Stanislava Hoferková, Ph.D.Mgr. Iva Junová, Ph.D.