Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výzkumné metody a zpracování dat 2 (KSOCP / KVYM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KVYM2 - Výzkumné metody a zpracování dat 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem statistika, metody lidského poznání, fáze vědeckého výzkumu, měření v pedagogickém výzkumu, základní statistické pojmy ? základní a výběrový soubor, znaky a jejich typy, zjišťování a zápis statistických dat.2. Statistická šetření (deskriptivní, výběrová), formy sdělování výsledků (tabulky a sestavování tabulek četností, intervalové rozdělení četností, grafická znázornění statistického souboru, tvary rozdělení četností, atd.)3. Základní statistické charakteristiky ? střední hodnoty (aritmetický průměr. Modus, medián), míry rozptýlenosti (rozpětí, průměrná a směrodatná odchylka, rozptyl, variační koeficient) a míry koncentrace (šikmost, špičatost a normální rozdělení).4. Statistické metody užívané při ověřování platnosti hypotéz - zásady testování statistických hypotéz, příklady statistických testů významnosti (chí-kvadrát, Fisherův kombinatorický test, znaménkový test, Wilcoxonův test, U-test, studentův t-test).5. Možnosti určování těsnosti vztahu mezi proměnnými pomocí korelačních koeficientů (Spearmanův koeficient pořadové korelace, Kendallův koeficient shody, Pearsonův koeficient korelace).

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty především se s základními pojmy ze statistiky, přiblížit základní metody, které se uplatňují ve statistickém šetření v pedagogice a umět použít základní statistické metody při vlastním šetření (DP). Ukázky některých statistických šetření, za určitých předpokladů se testují statistické hypotézy apod. Naučit studenty orientovat se a využívat základní statistické metody při vlastním šetření (závěrečná práce). Studenti se seznamují s možnostmi zpracováním získaných dat z výzkumných šetření, učí se je statisticky vyhodnotit a interpretovat, přehledně zpracovat a prezentovat s možností využití dostupných počítačových programů.

Požadavky

Zápočet:1. Aktivní účast na seminářích/řízených konzultacích.2. Písemné vypracování a nejdéle v den zkoušky předložení seminární práce - zpracování fiktivního výzkumného šetření tématicky zaměřeného ke zvolenému tématu závěrečné práce. Podmínkou je využití základních statistických charakteristik (např. v charakteristice respondentů) v práci, dále min. jednu ze zvolených hypotéz ověřit pomocí zvolené statistické metody. Struktura seminární práce - cíl šetření, stanovení hypotéz, popř. výzkumných otázek a jejich zdůvodnění, zvolená metoda (popř. vzor dotazníku, rozhovoru, struktury pozorování, atd.), charakteristika respondentů, prezentace výsledků ke stanoveným hypotézám, diskuse k nim a jejich vyhodnocení.Zkouška (termíny budou zadány ve FISu):1. Samostatné vypracování písemného testu (60 minut - 3 příklady).2. Ústní rozprava nad písemným testem, postupy řešení, zdůvodnění volby, souvislostí, apod.3. Doplňující otázky z teorie výzkumných metod.

Garant

PaedDr. Monika Žumárová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Monika Žumárová, Ph.D.