Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy krizové intervence (KSOCP / KZAKI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / KZAKI - Základy krizové intervence, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice krize a teoretické ukotvení problematiky. Rozdíl zátěž vs. krize. Rozpoznání krize. Krize jako ztráta, krize jako situace s potenciálem změny. Příčiny vzniku krize, typologie krize. Fáze krize. Reakce jedince na krizi.2. Řešení krize. Coping mechanismy, laická a odborná pomoc, svépomoc.3. Krizová intervence. Principy krizové pomoci, psychoterapeutické školy v krizové intervenci. Diference krizové intervence a psychoterapie. Průběh krizové intervence.4. Telefonická krizová intervence. Základní techniky a postupy.5. Práce s emocemi v krizové intervenci. Grounding, edukace, protitvar. Prostor pro klientovy emoce.6. Pracovník krizové intervence. Odborník, laik, profesionál, dobrovolník. Znalosti a dovednosti krizového pracovníka. Syndrom vyhoření. Supervize.7. Legislativní rámec v krizové intervenci. Právní předpisy s úzkou návazností na oblast krizové intervence. Témata mlčenlivosti a ohlašovací povinnosti. Etika práce v oblasti krizové intervence.8. Krizová intervence a její specifika v rámci konkrétních pracovišť.9. Krizová intervence u krizí z očekávaných životních změn. Krizová intervence u krizových situací v životě ženy a u krizových situací v životě muže.10. Krizová intervence u dětí a jejich rodin, krizová intervence u dospívajících. Partnerství, manželství a krizová intervence.11. Krizová intervence u seniorů. Téma smrti a umírání, truchlení, provázení pozůstalých.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je vytvoření přehledu o daném oboru, osvojení si základní terminologie, metod práce a praktické využití v přímé práci s klientem v rámci pomáhajících profesí.

Požadavky

Předpokládá se aktivní účast na seminářích, vypracování zadaného úkolu popř. aktivní vystoupení na připravené téma.

Garant

Mgr. Gabriela Slaninová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Gabriela Slaninová, Ph.D.