Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Demografie (KSOCP / PDEMO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / PDEMO - Demografie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do demografie - definice pojmu, vymezení předmětu, společenský význam disciplíny, vnitřní struktura demografie, demografická literatura. Základní prameny demografických dat. Možnosti využití demografických informačních zdrojů v sociální pedagogice.2. Historie demografie jako vědní disciplíny a vývoj pramenů demografických dat (česká a světová demografie, historie sčítání lidu a evidence přirozené měny).3. Způsoby měření procesů a jevů v demografii. Demografické indikátory ? ukazatele, míry, kvocienty, indexy. Čas v demografii, Lexisův diagram.4. Základní charakteristiky struktury obyvatelstva a její měření. Struktura podle pohlaví a věku, národnostní, sociální, ekonomická a vzdělanostní struktura, struktura obyvatelstva podle náboženského vyznání. Struktura současné české populace podle demografických a socioekonomických charakteristik.5. Prostorová struktura obyvatelstva, migrace. Charakteristiky současné vnitřní a vnější migrace. Aktuální migrační toky, problematika cizinců v ČR.6. Základy demografické analýzy - úmrtnost. Demografické indikátory úmrtnosti, způsoby měření a hodnocení úmrtnosti. Současná struktura úmrtnosti podle věku a příčin úmrtí. Civilizační choroby, nemocnost a úmrtnost.7. Základy demografické analýzy ? sňatečnost. Současná situace v oblasti zakládání rodiny v ČR, manželství a nesezdaná soužití. Charakteristiky české sňatečnosti.8. Základy demografické analýzy - rozvodovost. Analýza stability současné rodiny, rozvodovost dle délky trvání manželství, celkové a specifické indikátory rozvodovosti v ČR.9. Základy demografické analýzy ? porodnost a potratovost. Proces rození dětí jako základ demografické analýzy, způsoby hodnocení porodnosti, porodnost a plodnost, charakteristiky porodnosti v ČR, analýza vývoje a současného stavu.10. Celkové charakteristiky přirozené reprodukce, nástroje měření a současná situace v české populaci. Demografické odhady a projekce. Aktuální prognózy vývoje české populace a jejich využití při plánování sociálních služeb a nabídky vzdělávacích a volnočasových institucí.11. Světový populační vývoj. Základní rysy vývoje světové populace od počátku historického vývoje po současnost. Specifika populačního vývoje ve 20. století, prognózy vývoje pro 21. století. Populační politika, její možnosti a meze.12. Populační teorie ? význam populačních teorií a jejich využití. Demografická revoluce, druhý demografický přechod.13. Demografie České republiky a její postavení ve světovém populačním vývoji. Aktuální demografické otázky současnosti. Demografický vývoj ČR, současné problémy a aktuální témata, jejich odraz v sociální pedagogice.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními demografickými pojmy, metodami demografické analýzy a současným demografickým vývojem.

Požadavky

Úkolem studenta je prostudovat témata nastíněná v rámci řízených konzultací hlouběji prostřednictvím povinné a doporučené literatury. Podmínkou udělení zápočtu je zpracování seminární práce v rozsahu 6 - 8 stran textu. Témata zápočtové práce jsou zveřejněna na začátku semestru. Volbu jiného tématu je třeba předem konzultovat s vyučující.Zkouška probíhá písemnou a ústní formou. Tematickými okruhy jsou body osnovy předmětu.

Garant

Mgr. Leona Stašová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Leona Stašová, Ph.D.Mgr. Leona Stašová, Ph.D.