Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krizová intervence (KSOCP / PKRII)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / PKRII - Krizová intervence, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Duchovní témata a krize - kontext krize a duchovních otázek. Spiritualita jako téma v životě člověka. Spiritualita s ohledem na život věřícího klienta, případně krizového pracovníka.2. Psychospirituální krize - definice, mimořádné stavy vědomí. Spouštěcí mechanismy psychospirituální krize, projevy psychospirituální krize.3. Krize pramenící z náhlého traumatizujícího stresoru - traumatická krize, reakce jedince na trauma, specifika práce s traumatizovaným klientem.4. Krize v kontextu psychopatologie - psychotický klient, depresivní klient, neurotický klient, klient s nápadnými osobnostními rysy. Rozpoznání a možnosti pomoci.5. Drogová závislost a krize.6. Krize a krizová intervence u poruch příjmu potravy.7. Krizová intervence u týraných a zneužívaných lidí. Práce s klientem s komplexním traumatem.8. Krizová intervence u obětí domácího násilí.9. Suicidální krize. Krizová pomoc klientovi se suicidálními tendencemi, krizová intervence při suicidální krizi. Komunikace se sebevražedným klientem.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je porozumění níže zmíněným tématům s ohledem na kognitivní, emocionální a tělové projevy klienta a seznámení s metodami práce a praktickým využitím v přímé práci s klientem v rámci pomáhajících profesí. Seznámení a získání praktických dovedností v oblasti krizové intervence v kontextu duchovních témat, psychospirituální krize, krizí pramenících z náhlého pramenícího stresoru. Pochopení a osvojení základních postupů práce s traumatizovaným klientem. Seznámení s krizemi v kontextu psychopatologie s ohledem na rozpoznání tohoto typu krize a možnosti pomoci. Seznámení s tématy krize u drogově závislých, s krizí u poruch příjmu potravy, s problematikou týraných a zneužívaných klientů, pochopení specifik práce s oběťmi domácího násilí. Seznámení se sebevražednou tématikou, pochopení specifik metod práce se suicidálním klientem. Práce na modelových situacích.

Požadavky

Předpokládá se aktivní účast na seminářích, vypracování zadaného úkolu popř. aktivní vystoupení na připravené téma, splnění závěrečné zkoušky.

Garant

Mgr. Gabriela Slaninová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Gabriela Slaninová, Ph.D.