Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie zdraví (KSOCP / PPZDR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / PPZDR - Psychologie zdraví, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

?Předmět psychologie zdraví, vývoj medicínského myšlení, modely zdraví nemoci 20. a 21. století, holistický přístup ke zdraví a nemoci. Psychosociální rizikové faktory zdraví, základní problémy psychosomatiky, multikauzální etiologie onemocnění, psychoneuroimunologie, komplexní léčba onemocnění, léčebné společenství.? Psychické reakce v životních kontextech, psychická zátěž a stres, obranné mechanismy, coping, proaktivní zvládání stresu. Salutoprotektivní faktory životního stylu, moderátory zdraví, subjektivní kvalita života, smysl života)? Chování a zdraví, zdraví a duševní hygiena ( prevence syndromu vyhoření).? Metody psychologické intervence v programech podpory zdraví. Sociálně-psychologický výcvik a psychoterapie.

Získané způsobilosti

Seznámit studenty s aktuálními tématy psychologie zdraví a nemoci a možnostmi aplikace v profylaxi, terapii a rehabilitaci u specifických skupin klientů. Získat dílčí praktické dovednosti pro realizaci programů podpory zdraví s akcentem specifické potřeby cílové skupiny populace.

Požadavky

--Zpracování seminární práce v rozsahu 10-15 stran a obhajoba práce. Seminární práce by měla být reálným programem podpory zdraví pro konkrétní cílovou skupinu populace. Zpracování tématu by mělo důsledně vycházet z interdisciplinárního přístupu. Program závazně obsahuje: specifikaci cílové skupiny(např. děti mladšího školního věku),teoretický rozbor problému (např. dětská obezita), cíle programu( př. rozvoj žádoucích averzí, preferencí a stravovacích zvyklostí, rozvoj racionálního potravního chování). Dále popis konkrétních metod a postupů intervence. Seznam použité literatury podle citační normy.--Zápočtový test.

Garant

MUDr. Vladislava Šumberová