Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodinné právo (KSOCP / PROPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / PROPR - Rodinné právo, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Manželství- vznik manželství (občanský a církevní sňatek); okolnosti vylučující vznik manželství, neplatnost manželství, neexistence manželství (rozdíl mezi neexistujícím /?zdánlivým?/ a neplatným manželstvím),- zánik manželství: tzv. rozvod prostý a smluvený (rozvod rodičů nezletilých dětí, právní poměry nezl. dětí po rozvodu),2. Rodičovská odpovědnost- práva a povinnosti rodičů ? nositelů rodičovské odpovědnosti, vzájemný vztah rodičů při výkonu rodičovské odpovědnosti; omezení a zbavení rodičovské odpovědnosti,- výchovná opatření- (kolizní) opatrovnictví,3. Osvojení- osvojení (osvojení nezletilého i zletilého, podmínky pro osvojení), poručenství (oprávnění poručníka),4. Jiné formy péče o dítě mimo jeho rodinu (pěstounská péče (oprávnění pěstouna), svěření dítěte do výchovy jiné fyzické osoby (oprávnění fyzické osoby), ústavní výchova, ochranná výchova (právní rozdíl mezi ústavní a ochrannou výchovou),- kritéria pro výběr formy náhradní rodinné výchovy,5. Určení rodičovství- domněnky otcovství (I., II., III. domněnka), popření otcovství, lhůty; určení mateřství,6. Výživné- vyživovací povinnost rodičů k dětem: oprávněná a povinná osoba, vznik vyživovací povinnost, rozsah vyživovací povinnosti (tj. kritérium pro určení finanční částky na výživné), zánik vyživovací povinnosti,- vyživovací povinnost dětí k rodičům, vyživovací povinnost mezi ostatními příbuznými, vyživovací povinnost mezi manžely, výživné rozvedeného manžela, výživné a zajištění úhrady některých nákladů neprovdané matce.7. Dědění- dědictví a odkaz, respekt k vůli zůstavitele, postavení dědiců a věřitelů - odpovědnost za dluhy, odmítnutí dědictví, okamžik nabytí dědictví, dědická nezpůsobilost, dědické řízení,- dědění ze závěti (forma a náležitosti závěti, podmínky k závěti), dědická smlouva- dědění ze zákona (dědické třídy, vydědění);SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DÍTĚTE1. Základní zásady sociálně-právní ochrany dítěte- subjekty a objekty sociálně právní ochrany dítěte, aktuální otázky a dilemata v sociálně-právní ochraně dítěte, historie problematiky- souvislosti a návaznost na úpravu rodinného práva v občanském zákoníku2. Činnost orgánů sociálně-právní ochrany- působnost a pravomoc orgánů sociálně-právní ochrany dítěte, preventivní a poradenská činnost, opatření na ochranu dětí, činnost orgánů sociálně-právní ochrany při svěření dítěte do výchovy jiné osoby než rodiče ? zprostředkování osvojení a pěstounské péče, sledování výkonu ústavní výchovy a ochranné výchovy, péče o děti vyžadující zvýšenou pozornost, zařízení sociálně-právní ochrany, zařízení pro výkon pěstounské péče, dávky pěstounské péče, profesionální pěstounství.Předběžná opatření.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je uvést do problematiky rodinného práva. Základem pro výuku je zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (?nový občanský zákoník?).

Požadavky

Student zpracovává úkoly zadané vyučujícím. Kontrola získaných znalostí - zápočtový test a zkouška.

Garant

JUDr. Jakub Kavalír

Vyučující

JUDr. Jakub Kavalír