Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika (KSOCP / PSPED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / PSPED - Sociální pedagogika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální pedagogika z pohledu historie i současnosti2. Metodologie sociální pedagogiky3. Sociální pedagogika v kontextu společenských proměn4. Sociální systém jako pole působnosti sociální pedagogiky5. Společenská determinace výchovy6. Proměny ve struktuře společnosti (sociální exkluze) a výchova7. Kultura, subkultury, multikulturalita a výchova8. Výchova a sociální deviace (prevence a terapie).9. Pomáhání v ČR, dobrovolnická činnost10. Životní dráhy a etapy11. Životní situace a výchova12. Sociální tvořivost

Získané způsobilosti

Cílem daného předmětu je orientovat studenty v celé oblasti sociálních aspektů výchovy a naučit vidět proces výchovy v komplexním pohledu a systémovém pojetí. Tedy v souvislosti se životními situacemi v průběhu jednotlivých životních etap, změnami ve struktuře společnosti, multikulturalitou, sociálními deviacemi, pomáháním a dobrovolnickou činností, existencí subkultur. Dále naučit chápání osobnosti vychovávaného v těchto souvislostech a možnostem sociální tvořivosti. Daná disciplína se, s ohledem na název oboru, významně podílí na profilu absolventa. Vybavuje jej nezbytnými poznatky na magisterské úrovni pro působení v praxi.

Literatura

Kraus, B. Základy sociální pedagogiky. Praha, 2014.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Úkoly v průběhu semestru:1. Připravte se na diskusi k problematice multikulturality v naší společnosti2. Zpracujte konspekt jedné z publikací uvedených v seznamu doporučené literatury. Úkol zpracovaný písemně bude odevzdán.Seminární práce: Podmínkou zápočtu bude odevzdání seminární práce na vybrané téma. Každý student zpracuje seminární práci v rozsahu minimálně 6 stran na téma, které si zvolí z uvedeného přehledu témat. Práce bude vždy vycházet z určitých pramenů a student přesvědčí, že dokáže s nimi pracovat (včetně citací apod.). Požadavky ke zkoušce: Níže jsou uvedeny příklady otázek z písemného závěrečného testu. Každá otázka je hodnocena 10 body. Maximální počet dosažených bodů je 150. 1. Charakterizujte vývoj sociální pedagogiky u nás od konce 2. světové války do r. 1989.2. Uveďte možnosti interpretace (výkladu) zkoumaných sociálních jevů.3. Vyjmenujte nejpodstatnější společenské změny posledních let ovlivňujících obsah sociální pedagogiky.4. Popište souvislosti sociálního systému a sociální pedagogiky.5. Které oblasti společenského života se dotýkají výchovně vzdělávacího procesu?6. Jak reflektuje sociální pedagogika proměny ve struktuře současné společnosti?7. Uveďte zásady multikulturní výchovy.8. V čem spatřujete vztahy mezi výchovným procesem a sociálními deviacemi?9. Jaký je vývoj dobrovolnictví u nás?10. V čem spočívá specifika období mládeže?11. Charakterizujte výchovné situace, druhy, průběh.

Garant

prof. PhDr. Blahoslav Kraus, CSc.

Vyučující

Mgr. Iva Junová, Ph.D.prof. PhDr. Blahoslav Kraus, CSc.