Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika (KSOCP / PSPOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / PSPOL - Sociální politika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Text je příliš dlouhý, plné znění naleznete v odkazu na další informace.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je podat základní rozbor historických okolností, které formovaly moderní sociální politiku a dojít tak k porozumění soudobým trendům v oblasti sociální politiky a sociálního státu. Cílem předmětu je vybavit studenty znalostmi o sociální a ekonomické podmíněnosti opatření v oblasti sociální politiky. Znalost základních principů sociální spravedlnosti a solidarity vyžaduje od studenta schopnost jejich interpretace optikou různých ideologií a zároveň se zahrnutím historických a kulturních souvislostí. K porozumění soudobým reformám v oblasti sociální politiky vedou kroky od znalostí z historie sociální politiky, přes současný stav až k vývojovým tendencím sociální politiky v současné Evropě. Hlavní důraz by měl být kladen na to, aby studenti porozuměli všestranným účinkům jednotlivých politik a jejich vzájemnému ovlivňování a též jejich nezáměrným (vedlejším) účinkům. Studenti by měli být schopni využít poznatků a znalostí v praxi při nalézání vhodných řešení sociálních problémů.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: 1. Ústní referát (pouze prezenční studium) přednesený na semináři na jedno ze zadaných témat (viz níže).Ústní referát:- probíhá ve dvojici na jedno z vybraných témat- očekává se prezentace v rozsahu cca 15 minut- očekává se ústní prezentace podle připravené osnovy, ne doslovné čtení celého připraveného textu- v úvodu referátu se očekává přednesení cíle zpracovávaného tématu a stručné nastínění obsahu (sledu dílčích témat) referátu, která následně zazní- na závěr referátu se očekává přednesení podnětů k diskusi (otázky k diskusi...)2. Vypracování seminární práce (prezenční i kombinovaná forma studia) na vybrané téma (viz seznam témat níže). Rozsah 1250 ? 2500 slov. Text bezpodmínečně v úvodu obsahuje cíl zpracování práce, aplikační a symbolický cíl, dále je v úvodu zmíněn stručný obsah, resp. sled dílčích témat textu (a komentář k logice jejich zařazení a sledu...), text pracuje s tištěnými zdroji, s elektronickými zdroji a minimálně s jedním cizojazyčným zdrojem. Text obsahuje odkazy na zdroje přímo v textu. Na konci textu je uveden (1) soupis bezprostředně použitých a (2) dalších relevantních zdrojů, které byly volně využity při zpracování tématu (nebyly citovány ani parafrázovány v textu). Text dodržuje základní body normy ISO 690, která se týká bibliografické citace zdrojů.V textu zápočtové práce je posuzována snaha uvádět nikoli pouze popis stavu problematiky, nýbrž souvislosti a možné příčiny a důsledky analyzovaných jevů a opatření. Požadavky ke zkoušce:Při ústní zkoušce (prezenční studium) je kladen důraz na schopnost aktivně uchopit problém v souvislostech. Není kladen důraz na memorování faktů. V případě písemné zkoušky formou závěrečného testu (kombinované studium) je test směřován na porozumění pojmosloví a zasazení jevů do historických souvislostí.Součástí domácí přípravy je četba odborné literatury, časopisů a vyhledávání informací na internetu. Rozsah domácí přípravy 14 hod./sem.

Garant

PhDr. Martin Smutek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Eichler