Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova ke zdravému životnímu stylu (KSOCP / PVZZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / PVZZS - Výchova ke zdravému životnímu stylu, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova předmětu ve vztahu k časovému rozvrhu výuky - přednášky1. Základní definice, charakteristika zdraví a zdravého životního stylu.2. Výchova ke zdraví. Metody.3. Zdraví pro všechny v 21. století. Národní program zdraví. Programy podpory zdraví.4. Determinanty zdravotního stavu.5. Životní styl, zdravotní stav populace ČR.6. Ukazatele zdravotního stavu. Civilizační onemocnění.7. Prevence civilizačních onemocnění. Primární, sekundární prevence onemocnění.8. Výživa, stravovací a výživové zvyklosti, zdravotní důsledky.9. Psychická zátěž, stres, psychosomatická onemocnění. Prevence.10. Pohybový režim, pohybová aktivita, hypokineze, inaktivita, zdravotní důsledky.11. Základní ukazatelé fyzické zdatnosti. Role pohybové aktivity v ontogenezi.12. Zdravotní přínos a rizika pohybových aktivit. Objem, struktura, intenzita, frekvence.13. Pohybové programyOsnova předmětu ve vztahu k časovému rozvrhu výuky ? semináře1. Zadání témat referátu (rešeršní práce z českých a zahraničních publikací).2.-13. Referáty, jejich oponentura.Témata referátů a seminářů:1. Můj životní styl, životní styl mojí rodiny.2. Národní program zdraví. Zdraví pro všechny v 21. století (rozpracování dle výběru).3. Příprava projektu v oblasti podpory zdraví.4. Zdraví a sociální podmínky.5. Civilizační onemocnění české populace, statistiky6. Zdravotní anamnéza, rizika onemocnění, závislosti.7. Příklady prevence vybraných nemocí, závislostí.8. Rozbor jídelníčku. Rozbor stravovacích zvyklostí. Výživové doplňky, vitamíny, minerály.9. Psychická zátěž v jednotlivých etapách života.10. Příprava pohybového programu. Motorické testy a jejich využití.11. Vytvoření pohybového programu pro vybraného jedince.12. Závěrečné shrnutí

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je osvojení si zásad zdravého životního stylu, uvědomění si jejich zdravotní přínos a tím možnosti ovlivnění vlastního zdraví.

Požadavky

Seminární práce zaměřená na zhodnocení úrovně vlastního životního stylu na základě zhodnocení zdravotního stavu, (zdravotní anamnéza), úrovně stravovacích a výživových zvyklostí, úrovně psychické zátěže (stresu), úrovně pohybové aktivity, vyvození závěrů a možností zlepšení.Seminární práce je podmínkou udělení zápočtu. Prezentace seminární práce je součástí ústní zkoušky.

Garant

PaedDr. Dana Fialová, Ph.D.